Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Zkontrolujte si platnost řidičských průkazů
Zkontrolujte si platnost řidičských průkazů PDF Tisk Email
Čtvrtek, 12 Listopad 2015 08:24

Oddělení evidence řidičů na Městském úřadě v Třebíči upozorňuje řidiče, aby si zkontrolovali platnost svých řidičských průkazů.

Podle zákona č 361/2000 Sb. je výměna starších typů řidičských průkazů za nový bezplatná. Platnost průkazů je u skupin A, B a T deset let od data vystavení. U skupin C a D je to 5 let od data vystavení. Platnost je uvedena v kolonce 4b.

Pracovníci evidence řidičů upozorňují na to, že se množí případy, kdy řidiči žádají o výměnu až po skončení jeho platnosti. „Prosíme řidiče, aby si zkontrolovali platnost. Předejdou tak případným sankcím za řízení bez platného řidičského průkazu,“ upozornil vedoucí odboru správních činností, Karel Prokeš.

Pro vyřízení průkazu je ve Státní tiskárně cenin, která jej vydává, stanovena dvacetidenní lhůta. Na požádání je možné vydat průkaz ve zkrácené lhůtě do pěti pracovních dnů, správní poplatek je v tomto případě 500 korun.

V případě ztráty nebo odcizení řidičského průkazu je vydáván náhradní doklad na dobu nejdéle 30 dnů, platný pouze na území naší republiky. Na výměnu si sebou doneste jednu fotografii 3,5 x 4,5 cm, focenou z čelního pohledu, řidičský a občanský průkaz a peníze na správní poplatek. Ten se platí v případě zápisu nějaké změny ve výši 50 korun, nebo 500 korun ve zkrácené lhůtě.

V Třebíči se pro vyřízení řidičského průkazu můžete přihlásit přes webové stránky města v sekci Občan, E-objednání klientů. V téže sekci v kolonce Sledování stavu žádostí poté řidiči zjistí, zda už je jejich nový doklad připraven k vyzvednutí.

Irini Martakidisová