Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Sokol v elektrárně Dukovany
Sokol v elektrárně Dukovany PDF Tisk Email
Pondělí, 09 Listopad 2015 13:25

Na ventilačních komínech Jaderné elektrárny Dukovany ve výšce 120 metrů byly nainstalovány dvě budky pro vzácného Sokola stěhovavého. Jsou tak jedni z nejlépe střežených hnízd proti vykradačům. Jejich největší přínos pro elektrárnu spočívá v přirozeném omezení výskytu holubů v jejím areálu. Možná už na jaře v nich zahnízdí.

Instalace dvou hliníkových budek proběhla v pátek 6. listopadu. Pracovalo na ní pět horolezců z firmy Valdman, která se v JE Dukovany specializuje na výškové práce. Budky museli vytáhnout do výšky 120 metrů na nejvyšší ochoz ventilačních komínů. Naštěstí jim přálo počasí, byla slunečno a bezvětří. Budky jsou na ochozu komínů připevněny tak, aby odolaly i nepříznivým povětrnostním podmínkám, a aby k nim sokoli měli co nejsnadnější přístup. Největší přínos sokolů v areálu elektrárny je v přirozeném omezení výskytu holubů. V nejbližší době plánuje elektrárna umístit na ochozy kamery a dění v budkách přenášet na svých internetových stránkách.

Ornitolog Václav Beran se Skupinou ČEZ dlouhodobě spolupracuje. „V minulosti byla i jižní Morava a Vysočina oblíbeným hnízdištěm sokolů. Pravidelně hnízdili například v údolí Jihlavy a Oslavy. I přes nedávný nárůst populace sokolů v mnoha částech ČR zůstává tento region stále neobsazen. Od roku 2013 máme z okolí Dukovan jednotlivá pozorování sokolů, v letošním roce viděl kolega mezi obcemi Dukovany a Jamolice dokonce tři jedince. Naděje na zahnízdění je proto velká a velmi jsme uvítali nabídku ČEZ na umístění dvou budek na ventilační komíny elektrárny Dukovany. Doufáme, že brzy úspěšně vyvedou mladé,“ “ říká Václav Beran.

Sokol stěhovavý je vzácný druh dravce, v letošním roce na českém území hnízdilo kolem 80 párů. Ještě ve čtyřicátých letech minulého století byla populace sokolů na našem území stabilní, následně však zejména kvůli plošnému používání DDT došlo k prudkému úbytku hnízdících párů. Od té doby je Sokol stěhovavý velmi vzácným živočišným druhem a typickým symbolem ohrožené přírody.

Paradoxně se mu také velmi daří vyvádět mláďata v průmyslových objektech, kde není rušen a kde nalézá dostatek potravy a místo pro zahnízdění ve výškách nad 100 m. „Záchrana tohoto vzácného druhu nám rozhodně není lhostejná. Vysoké komíny elektrárny Dukovany jsou vhodným místem pro hnízdění Sokola stěhovavého. Zároveň nám sokoli pomohou s regulací přemnožených holubů v areálu elektrárny přirozenou cestou,“ uvádí tiskový mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Jaderná elektrárna Dukovany se připojila k dalším šesti elektrárnám Skupiny ČEZ s nainstalovanými budkami pro vzácné ptactvo.

Jiří Bezděk