Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy V Třebíči se otevíra íčko
V Třebíči se otevíra íčko PDF Tisk Email
Čtvrtek, 05 Listopad 2015 08:04

Zázemí pro studenty i sdílenou kancelář

Fenomén sdílených kanceláří míří na Vysočinu! Coworkingové centrum, kde si každý může pronajmout vlastní kancelářské místo na pár hodin, dnů i týdnů, bude od listopadu fungovat v Třebíči.

V projektu nazvaném Íčko kromě sdílené kanceláře nebude chybět také zbrusu nový Student point a Informační centrum pro mládež. Íčko bude sídlit v prostorách třebíčského vlakového nádraží, provozovatelem je Občanské sdružení Kadet. Nové Íčko rozšiřuje služby Informačního centra pro mládež, které dosud sídlilo v Hasskově ulici. „Hledali jsme nové příležitostí k rozvoji a rozšíření našich služeb pro mladé lidi. Chybějící studentské místo bylo jedním z bodů, který vzešel z Fóra zdravého města. No a před časem jsem se byl podívat v coworkingovém centru HUB Praha. Všechny tyto aktivity jsou určeny především mladým lidem, a tak byl jen krůček k myšlence propojit je v jednom místě,“ popisuje vznik Íčka předseda Občanského sdružení Kadet Jan Burda.

Když se potom objevily volné prostory v blízkosti nového přestupního terminálu, bylo o vzniku Íčka prakticky rozhodnuto. Podle Burdy nový projekt nabídne služby, které v Třebíči chybí. „Byli bychom rádi, kdyby se v budoucnosti naše Íčko stalo jakýmsi centrem pro mladé lidi a studenty, kde budou mít příležitost k seberealizaci a rozvoji,“ říká.

V celém Íčku najdou návštěvníci hned několik věcí: Informační centrum pro mládež, které je certifikované Ministerstvem školství a specializuje se na bezplatné poskytování informací mladým lidem. Student Point je místem, kde se mohou scházet studenti třebíčských škol a společně zde studovat, odpočívat nebo realizovat vlastní nápady a projekty. Coworkingové centrum je zase místem pro práci. „Svoje místo zde jednorázově i dlouhodobě najdou třeba lidé, kteří pracují z domu a nechtějí si pronajímat za velké peníze vlastní kancelář. Nabízí se zde prostor na vznik nových podnikatelských záměrů, nové spolupráce i prostě jen klidnou práci,“ vysvětluje Burda. Samozřejmostí je internet, možnost kopírování a tisku, vybavená kuchyňka, možnost drobného občerstvení atd.

Fungování Íčka zajišťuje Občanské sdružení Kadet. Dvacetitisícovým darem na provoz Student pointu přispělo také Město Třebíč. „Požadavek na zřízení Student pointu vzešel z loňského Fóra zdravého města jako jeden z deseti problémů, které je žádoucí ve městě vyřešit. Tam byl spojen s umístěním v bývalém kině Moravia. Adaptovat tuto budovu je velký oříšek a Student point by ji nedokázal využít celou. Záměr spolku Kadet může sloužit jako ověření potřebnosti tohoto požadavku, tedy jako jakýsi pilotní projekt s mnohem nižšími náklady,“ podotýká k příspěvku starosta města Pavel Janata.

Projekty typu coworkingové kanceláře skvěle fungují nejenom v Praze či Brně, ale i menších městech jako je Žďár nad Sázavou, Příbor nebo Kolín. Jan Burda pevně věří, že se Íčko v Třebíči prosadí: „Myslím, že Třebíč je dost velké město na to, aby si zde naše centrum mohlo najít dostatek příznivců. Spolupráce mladých lidí, vznik nových projektů a podnikatelských záměrů nebo podpora studentů, to přesně jsou věci, které jsou v dnešní době potřeba,“ uzavírá. Cvičný provoz Íčka začíná ve čtvrtek 29. října, naplno fungujeme od 2. listopadu!

Co Íčko nabízí:

  • Coworkingové centrum
  • pracovní místo, které si můžete pronajmout na pár hodin, dnů, týdnů nebo i měsíců
  • ušetříte – měsíční náklady na sdílenou kancelář jsou výrazně nižší než pronájem vlastní kanceláře
  • tarify jsou variabilní – pokud nebudete chtít, nemusíte se dlouhodobě vázat
  • pronájem zasedačky/přednáškové místnosti (až pro 25 lidí)
  • flipchart, projektor a další prezentační techniku
  • prostor pro semináře a besedy

Student point

  • místo pro odpočinek, relaxaci a setkávání studentů středních a vysokých škol
  • možnost realizace studentských projektů (komorní koncerty, besedy, přednášky…)
  • máš nápad na dobrou akci a nevíš, jak na to? Přijď k nám a my ti s tvým projektem pomůžeme
  • chytrá zeď, po které jde psát jako na tabuli
  • Informační centrum pro mládež
  • bezplatné poskytování informací
  • prodej slevových karet mládeže
  • nabídky akcí a aktivit pro děti a mládež

Irini Martakidisová