Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Opatrnosti není nikdy nazbyt
Opatrnosti není nikdy nazbyt PDF Tisk Email
Úterý, 27 Říjen 2015 07:11

Pozor na dopravu a osobní věci v období „dušiček“

Policisté Krajského ředitelství Policie kraje Vysočina v těchto dnech zvýší dohled nad silničním provozem a budou také nasazeny policejní hlídky v místech, kde se nacházejí hřbitovy. Období kolem tzv. „dušiček“ tj. 2. listopadu, nám již pomalu klepe na dveře a na hřbitovy se začnou sjíždět příbuzní a známí, aby uctili památku svých blízkých. Lidé budou vyjíždět na hřbitovy v blízkosti svých bydlišť, ale do našeho kraje budou přijíždět i příbuzní z jiných krajů, kteří budou chtít navštívit své blízké.

V souvislosti s památkou zesnulých a přicházejícímu podzimu upozorňujeme účastníky silničního provozu, aby jezdili opatrně, zbytečně nespěchali, na cestu se vydávali odpočatí. Pamatujte, že je tu již podzim a proto mohou být silnice pokryté mokrým listím, popřípadě namrzlé. Po ránu bývají časté mlhy. Také je nutno připomenout, že od 1. listopadu platí povinnost mít vozidlo vybavené zimními pneumatikami v případech, kdy se bude na pozemní komunikaci nacházet souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza anebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Hloubka dezénu hlavních drážek zimních pneumatiky musí být nejméně 4 mm. Do silničního provozu se zapojí i řidiči, kteří v průběhu roku nenajezdí moc kilometrů a jejich reakce na vzniklé situace mohou být nepředvídatelné. Zvlášť pro tyto řidiče platí upozornění, aby si v silničním provozu počínali opatrně a předvídali. V žádném případě by nikdo neměl sedat za volant v případě nějaké zdravotní indispozice.

Další varování patří i chodcům a cyklistům. Všichni účastníci silničního provozu si musí uvědomit, že chodec nebo cyklista oblečený v tmavém oděvu, není za snížené viditelnosti před nadcházející zimou v silničním provozu vidět. Pokud je člověk oblečen do tmavého oblečení, pak jej řidič přijíždějícího vozidla uvidí na vzdálenost 18 metrů. V bílém oblečení je viditelný již na vzdálenost 55 metrů. Pokud si chodec nebo cyklista na sebe obleče oděv s reflexními prvky, pak jej řidič uvidí před svým vozidlem již na vzdálenost 200 metrů. Zde již má řidič dostatek času na chodce nebo cyklistu reagovat.

Tři tipy pro vlastní bezpečnost a bezpečnosti Vašich blízkých

- Používejte reflexní a fluorescenční materiály a kombinujte je, abyste byli dobře vidět za světla i za tmy

- Reflexní předměty umisťujte nejlépe ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu, cyklisté si mohou připevnit reflexní prvky také na přilbu, nebo na samotné kolo

- Dětem pořiďte oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky

Doprava ale není jediným problémem „Dušiček“. Hřbitovy a parkoviště blízko hřbitovů začnou navštěvovat i lidé, kteří sem přijdou úplně za jiným účelem. Ten bude jen jediný a to něco získat - ukrást. Majitelé vozidel často spoléhají na to, že se vzdálí od auta jen na chvíli, a to se přece nemůže nic stát. Na vloupání do vozidla a jeho prohledání ale stačí zloději jen pár minut. Proto veškeré mobily, fotoaparáty, kabelky, peněženky, oblečení nebo jiné cennosti nenechávejte na sedadlech, popřípadě ani v zavazadlovém prostoru. Nejen že se vám ztratí věci z automobilu, ale dojde ještě k jeho poškození.

Bohužel Vaše věci nejsou v bezpečí ani tehdy, pokud si je vezmete s sebou na hřbitov. V okamžiku, kdy svoji kabelku nebo jinou cennost byť jen na chvíli odložíte na okraj hrobu a jdete, např. pro vodu do vázy, odnést starou výzdobu do kontejneru nebo zapálit svíčku, stává se Váš majetek velmi snadným cílem pro zloděje. Není proto od věci všímat si svého okolí a zejména podezřelých osob. Pokud i přes veškerá preventivní opatření dojde ke krádeži věcí, je dobré okamžitě vše nahlásit policii. V případě vykradení vozidla na nic nesahat a vyčkat na příjezd policejní hlídky.

Tomáš Procházka