Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Hasiči si vyzkouší elektromobil
Hasiči si vyzkouší elektromobil PDF Tisk Email
Pondělí, 19 Říjen 2015 00:00

„V posledních letech výrazně vzrostl počet elektromobilů, které se na území našeho kraje stále vyskytují jako účastníci silničního provozu stále častěji. Proto je dobré se prakticky seznámit s jejich jízdními i konstrukčními vlastnostmi, které jsou rozdílné od klasických typů, pro případný zásah při dopravních nehodách. Na území Jihomoravského kraje, využijeme čtrnáctidenní zapůjčení elektromobilu především pro odbornou přípravu jednotek všech našich územních odborů." řekl při předávání vozu Jiří Pelikán, ředitel HZS JmK.

„S hasičskými záchrannými sbory z Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje úzce spolupracujeme, zejména při nácvicích a cvičeních jak v požární ochraně tak havarijní připravenosti,“ uvedl manažer útvaru požární ochrany a havarijní připravenosti ČEZ Ivo Novotný.

Do projektu Elektromobilita ČEZ z řad institucí a ministerstev se již zapojily například také Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo dopravy a Ministerstvo práce a sociálních věcí. V kategorii územních celků jde například o Ústecký kraj, Liberecký kraj a Moravskoslezský kraj.

Dukovanská elektrárna využívá elektromobily od roku 2011. Od letošního července je to nově Volkswagen e-up! s dojezdem až 160 km na jedno nabití. Zatím se s ním mohli seznámit návštěvníci festivalů a akcí v regionu elektrárny. „Snažíme se o bližší seznámení odborné i laické veřejnosti s oblastí elektromobility a hasiči mohou být příkladem i dalším subjektům z oblasti státní správy, které třeba o koupi elektromobilu uvažují. Jen doufám, že se hasiči do záchranné akce při cvičení nevžijí natolik, že nám elektromobil rozstříhají“ s úsměvem sdělil Jiří Bezděk a dále dodává: „V Dukovanech máme s tímto druhem dopravy dlouholeté a dobré zkušenosti. Že je popularita elektromobilů stále větší, o tom svědčí i obsazenost dobíjecí stanice před infocentrem v Dukovanech“.

Jiří Bezděk