Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Zemřel chartista František Sklenář
Zemřel chartista František Sklenář PDF Tisk Email
Čtvrtek, 15 Říjen 2015 09:54

Ve středu zemřel ve věku 81 let František Sklenář, jeden ze dvou signatářů Charty 77 v okrese Třebíč. Našemu serveru smutnou zprávu sdělil jeho synovec Jaromír Merhaut ze Zlína.

František Sklenář se narodil v Třebíči 10. února 1934. Vyučený elektro údržbář pracoval v podniku Potraviny a potom v Nemocnici Třebíč. V roce 2014 obdržel Cenu města Třebíče za své celoživotní demokratické postoje. Právě kvůli nim byl v období normalizace opakovaně pronásledován StB.

Protikomunistický postoj veřejně projevil v létě roku 1968, když se zúčastnil schůzek třebíčského Klubu angažovaných nestraníků. Chartu 77 podepsal již na jaře roku 1977 a jeho podpis byl zveřejněn 13. června. Zájem státní bezpečnosti o jeho osobu přišel v souvislosti s brněnským soudním procesem s Petrem Cibulkou, který mu půjčoval tehdy zakázanou literaturu. Nikdy ho při výsleších neprozradil, řekl pouze, že samizdatové tiskoviny byly v poštovní schránce.
Totalitní moc vyhrožovala existenčními problémy jemu i členům rodiny. Potíže s StB měl František Sklenář až do sametové revoluce. Estébáky byl naposledy vyhledán ještě po 17. listopadu 1989 za to, že řečnil na demonstracích na Karlově náměstí.

František Ryneš