Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Muzeum Vysočiny se zpřístupňuje handicapovaným
Muzeum Vysočiny se zpřístupňuje handicapovaným PDF Tisk Email
Středa, 16 Září 2015 00:00

Po rozsáhlé stavební rekonstrukci třebíčského zámku provozuje Muzeum Vysočiny Třebíč pro veřejnost v tomto objektu čtyři nové expozice. Návštěvníci mohou zároveň využít nabídku muzejního café-baru, zázemí pro rodiče s dětmi či internetovou studovnu. V rámci celkové rekonstrukce se podařilo zpřístupnit budovu i pro invalidní osoby pohybujících se na vozících: byla nainstalována výtahová plošina pro bezbariérový přístup do různých úrovní objektu, mimo dosah plošiny jsou k dispozici výsuvné transportní ližiny a samozřejmě také hygienické zázemí pro imobilní.

Nově nyní muzeum pořídilo ve spolupráci se Slepeckým muzeem při Technickém muzeu v Brně podrobné doprovodné texty k expozicím v Braillově písmu. Zrakově handicapovaný návštěvník tak bude mít možnost zastavit se i se svým doprovodem u každé jednotlivé audionahrávky a získat o ní z textu v Braillově písmu doplňující a upřesňující informace v návaznosti na část expozice, v níž se právě nachází.

V přípravě, s předpokladem zprovoznění do konce roku 2015, je realizace video nahrávek průvodcovských textů stálými expozicemi Muzea Vysočiny Třebíč pro neslyšící a nedoslýchavé ve znakovém jazyce. Videonahrávky byly pořízeny ve spolupráci s Českou unií neslyšících. Návštěvníci se sluchovým postižením budou mít možnost zapůjčit si během prohlídky muzea tablety s těmito nahrávkami. Průvodce ve znakovém jazyce bude také nahrán do informačního systému Průvodce4U – mobilní aplikace pomocí chytrých telefonů, které dokážou načíst informace z QR a NFC kódů umístěných v expozicích.

Na specifické nároky sluchově postižených pamatovalo muzeum i při obnově Kamenného sálu, vyhledávaného koncertního prostoru pro řadu kulturních akcí. Po obvodu stropu pod rekonstruovanou klenbou sálu byla instalována tzv. indukční smyčka, která v kombinaci se sluchadly slouží k zesílení zvuku a zlepšení kvality poslechu u nedoslýchavých návštěvníků.

Muzeum Vysočiny Třebíč se tímto snaží umožnit přístup do svých nových expozic co nejširší veřejnosti, s ohledem na nejrůznější skupiny návštěvníků a jejich specifika, a zpříjemnit jim tak pobyt v nově opraveném a vybaveném objektu zámku v Třebíči.

V rámci konání akce Otevřené památky a srdce se Muzeum Vysočiny Třebíč přidává k Městskému kulturnímu středisku Třebíč a zpřístupňuje zdarma pro handicapované návštěvníky expozice Svět portálů a bran, Svět neživé přírody, Lidé.Místa.Osudy. a Valdštejnové na Třebíči  ve čtvrtek 8. října 2015. Těšíme se na Vaši návštěvu. Vstupné: 50/25 Kč, otevírací doba: úterý–neděle 9–12, 13–17 hodin

Eva Novotná