Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Magická letní univerzita
Magická letní univerzita PDF Tisk Email
Úterý, 15 Září 2015 07:06

První dva týdny v září se v Jaderné elektrárně Dukovany uskutečnil sedmý ročník odborné stáže Letní univerzita. Číslo sedm je obvykle považováno za magické a šťastné. Sami účastníci mohou nejlépe posoudit, zda to tento ročník splňoval.

„Kolo“ letní univerzity se roztáčí již na začátku roku, kdy se studentům otevírá možnost přihlásit se na tuto prestižní stáž Skupiny ČEZ. Poté následuje proces výběru. Všichni zájemci o účast projdou psychotesty na základě, kterých se vybírají účastníci. Letos dostalo příležitost 6 dívek a 26 chlapců. Všichni studenti předních vysokých škol, technických fakult. Zastoupeny byly školy z Brna, Prahy, Ostravy, Plzně ale také z Opavy.

Studenti měli možnost během dvou týdnů prohloubit svoje znalosti z oblasti energetiky. Zaměstnanci Skupiny ČEZ je detailně seznámili zejména po teoretické stránce s principem výroby elektřiny a se všemi výrobními částmi. Vše pak bylo podpořeno exkurzemi přímo do provozu. Vzhledem k tomu, že v elektrárně právě probíhá plánovaná odstávka, měli studenti možnost vidět vše rozkryté, odhalené. A to samozřejmě při dodržení maximální bezpečnosti studentů.

„Byl jsem překvapený, že jsme se dostali na místa, kam bych nečekal, že nás pustí a to především na primár k parogenerátorům. U přednášek jsem ocenil to, že nám přednášeli lidi z praxe, kteří mají na danou problematiku jiný pohled, než dostáváme ve škole,“ říká Adam Halbich z Ivančic, účastník Letní univerzity.

Na závěr Letní univerzity čekal na studenty test, který měl odhalit jejich nabyté vědomosti. Jako jediný získal plný počet bodů student VUT Brno Martin Sedlák a získal tak titul Krále sedmé Letní univerzity Dukovany. „Mám dobrý pocit ze svého úspěchu, protože na Jaderné maturitě jsem měl jednu chybu a říkal jsem si, že to nemůžu zhoršit, že by to bylo zlé a chtěl to naopak zlepšit. To se mi povedlo. Očekával jsem, že budu dobrý. To, že se mi povede test napsat bez chyby, jsem nečekal,“ sděluje Martin své dojmy po vyhlášení výsledků.

Jiří Bezděk