Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Podpoří technické vzdělávání
Podpoří technické vzdělávání PDF Tisk Email
Sobota, 05 Září 2015 00:00

V pondělí 7. září v 11 hodin se uskuteční na třebíčské radnici setkání radní Kraje Vysočina Jany Fialové, která má na starost školství, a ředitelů základních škol a zástupců třebíčských firem. Tématem setkání je technické vzdělávání na základních školách a pokrytí potřeb firem.

Cílem setkání je aktualizovat informace o stavu technického vzdělávání na školách a také zjistit aktuální potřeby firem. Smyslem školství má být příprava žáků a studentů pro praktický život a pro reálný trh práce. Vzdělávání se musí umět přizpůsobit tomu, co potřebují firmy. Kraj, město a školy musí hledat řešení, které by do budoucna ještě více podpořilo a zlepšilo technické vzdělávání.

Na Třebíčsku se během třiceti let zvýšily počty vysokoškolsky vzdělaných. V posledních třiceti letech se v regionu Jaderné elektrárny Dukovany (patří sem i Třebíčsko) podíl obyvatel se středoškolským vzděláním s maturitou zdvojnásobil a podíl vysokoškoláků dokonce ztrojnásobil. Z aktuální socio-ekonomické studie, kterou prováděla Univerzita Karlova v regionu, vyplývá, že tempo růstu vzdělanosti je v regionu díky provozu jaderné elektrárny mírně vyšší než v České republice.  Je však nutné poznamenat, že celkový podíl osob s vysokoškolským vzděláním či s maturitou je v regionu nižší nebo dosahuje stejných relativních hodnot platných pro celou Českou republiku. Největší proměnou vzdělanostní struktury obyvatelstva prošla Třebíč, kde sídlí řada firem, které jsou svou činností navázány na provoz jaderné elektrárny.

Irini Martakidisová