Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Hradozámecká noc na zámku v Náměšti
Hradozámecká noc na zámku v Náměšti PDF Tisk Email
Úterý, 25 Srpen 2015 07:01

Po úspěšných nočních prohlídkách v červenci a srpnu se zámek v Náměšti nad Oslavou návštěvníkům otevře v netradičních hodinách i během Hradozámecké noci 29. srpna. Přístupné budou oba prohlídkové okruhy.

Zatímco Apartmán hraběte Haugwitze bude přístupný tradičním prohlídkám, návštěva reprezentačních prostor bude spojena s nevšedním zážitkem. Nejenže zámeckými sály doprovodí návštěvníky sám vrchní hraběcí komoří, nejenže se hosté při troše štěstí setkají i s hraběcím párem a budou se moci na vlastní oči přesvědčit, co vše se na zámku odehrává, když se vpodvečer veřejnosti zavřou jeho brány, ale vše bude navíc zakončeno banketem v podobě opulentní hostiny.

„Ochutnat bude možno například klasickou vídeňskou snídani, svačinku složenou ze savojských piškotů a zmrzliny, pečené kaštany s kakaem, dále tradiční vídeňský tafelspitz s křenem a jablky, dezert Šarlota, zvěřinovou paštiku s křepelčími vejci, polévky, saláty, třeba i pečenou labuť. A k tomu samozřejmě vybrané nápoje. Anebo též pouze prosté postní jídlo. Záleží jen na tom, zda v sobotu bude čas hodování, nebo čas půstu a újmy. Nechte se překvapit“, nechce více prozradit kastelán zámku Marek Buš.

Vlastní příbory a přezůvky nejsou potřeba. „Jedinou podmínkou jsou čisté, byť třeba záplatované a seprané šaty. A naprosto nutná je základní znalost etikety stolování na šlechtických sídlech“, doplňuje Buš a cituje Karla Čapka: „Není na světě oběd nebo večeře, buď je to plesnivá kůrka chleba, nebo žranice pánů.“

Prohlídky budou zahajovány vždy v celou hodinu, první večerní prohlídka začíná v 18 hodin, poslední noční pak ve 22 hodin. Protože Apartmán hraběte Haugwitze se skládá z menších místností a tabule v reprezentačních prostorách mají omezený počet míst, doporučujeme rezervaci předem na tel. č. 568 620 319 nebo na adrese zámku Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

npu