Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dvanáctý Šamajim začíná dnes
Dvanáctý Šamajim začíná dnes PDF Tisk Email
Pondělí, 27 Červenec 2015 09:25

Dvanáctý ročník tradičního festivalu židovské kultury Šamajim se bude konat  v termínu od 27. července do 1. srpna 2015. Během festivalu můžete zhlédnout výstavu obrazů Sylvy Chludilové Křehkost lidského bytí 27. 7. - 6. 9. 2015.

Festival nabízí bohatý program. Koncerty, tance, ukázky bojových umění, divadelní představení, procházky Židovským městem, přednášky, ochutnávky. Má však několik vad na kráse. Termín konání krátce po Oživeném Zámostí, Prázdninách v Telči a navíc ve stejném termínu jako Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou staví mnohé návštěvníky před dilema, co zvolit. Publikum je totiž obdobné. Kdy se konečně třebíčské MKS domluví s okolními pořadateli? Návštěvníci minulých ročníků by jistě uvítali vystoupení Achaba Heidlera na židovském hřbitově nebo zajímavé povídání plzeňského kantora Michala Fořta. Bohužel, na programu, stejně jako někteří další oblíbení účastníci, chybějí.

Dalším otazníkem je cena vstupenek. Kdo by se chtěl zúčastnit všech akcí festivalu (samozřejmě, při opakování akcí jen jedné z nich), musel by z peněženky vytáhnout 1 110 korun. A to se zdá příliš.

Program:

Pondělí 27.7.

Slavnostní zahájení 12. ročníku festivalu

16.00    KŘEHKOST LIDSKÉHO BYTÍ 
Vernisáž výstavy autorky Sylvy Chludilové, úvodní slovo - paní Erika Bezdíčková

YOCHEVED Taneční vystoupení třebíčského souboru - FB

18.00 NACHES TRIO /Praha, Berlín/ - koncert
Instrumentální trio inspirované klezmerem a jidiš hudbou původem z východní Evropy. Tři instrumentalisté vdechují melodiím atmosféru zašlých časů a předávají  tak posluchačům půvab a hravou lehkost lidových tanečních melodií, jejich pulsujících rytmů a snových fantazií. Vstupné 80 Kč.

Během dne probíhají prohlídky Zadní synagogy, židovské domácnosti a řeznictví s košer vínem a košer mokem pro děti, vstupenky 110 Kč a 60 Kč.

Úterý 28.7.

17.00 MAMALöR /Ostrava/ - koncert    
Jejich hudba je inspirována klezmerskými melodiemi, písněmi potulných židovských hudebníků z východní Evropy. Na svých vystoupeních ale představují klezmer nejen v instrumentální podobě, ale také, což je méně obvyklé, s vokální složkou. Nástrojové obsazení obvykle tvoří housle, harmonika, flétna, kytara a perkuse. FB. Vstupné 80 Kč.

Během dne probíhají prohlídky Zadní synagogy, židovské domácnosti a řeznictví s košer vínem a košer mokem pro děti, vstupenky 110 Kč a 60 Kč.

Středa 29.7.

16.00 nKRAV KIDS, KRAV MAGA - výuka a ukázky
Izraelský sebeobranný systém pro děti - zkušení intruktoři představí možnosti sebeobranny při napadení jiným dítětem, ale i dospělým člověkem. Součástí bude také sebeobrana pro dospělé proti neozbrojenému, ale i útočníku ozbrojenému nožem, tyčí či střelnou zbraní. Instruktoři Milan Číž a Peter Vereš.
www.krav-maga-vysocina.cz, FB. Vstupné 40 Kč.

19.00 CIMBÁLOVÁ MUZIKA CAPPELA - koncert 
Směs židovských i lidových písní a melodií v podání cimbálové muziky v klasickém nástrojovém obsazení. Vstupné 80 Kč.

Během dne probíhají prohlídky Zadní synagogy, židovské domácnosti a řeznictví s košer vínem a košer mokem pro děti, vstupenky 110 Kč a 60 Kč.

Čtvrtek 30.7.

16.00  KOŠER SNOUBENÍ - SEDM ZPŮSOBŮ, JAK PŘIPRAVIT LILEK A JAK PÍT A VYROBIT KOŠER VÍNO
Sklepmistr Moše Váňa pohovoří o českých vínech a o vínech košer. Čím se výrobní proces liší? Jak se hodí k sobě chutě vína a jídla? Ochutnáte 6 vzorků. K 3 z nich připraví mistr kuchař Michal Hromas chutné snoubící se pokrmy a promluví o kulinářském umění.
Sedm způsobů jak připravit lilek. Schopnost připravit lilek na sedm způsobů se tradičně považovala v sefardské komunitě za pýchu kuchaře/kuchařky a dívka ovládající sedm způsobů přípravy lilku se prý mohla vdávat. Povídání o lilku a jeho významu pro židovskou kuchyni. 
Chutě a vůně židovské kuchyně a košer vína Vstupné 100 Kč.

19.30 RABIGABI A G. - koncert   Uvedení nového CD!!! 
Jedinečný klezmer ze Slovácka. Vstupné 80 Kč.

Během dne probíhají prohlídky Zadní synagogy, židovské domácnosti a řeznictví s košer vínem a košer mokem pro děti, vstupenky 110 Kč a 60 Kč.

Pátek 31. 7. celodenní vstupenka 260 Kč

13.00 PUTOVÁNÍ ZA ŽIDOVSKOU MINULOSTÍ ŽIDOVSKÉ ČTVRTI V TŘEBÍČI S JITKOU PADRNOSOVOU 
Prohlídka židovské čtvrti s průvodkyní z nejpovolanějších Jitkou Padrnosovou z třebíčského archivu 
K tomu v ceně vstupenky lahodná košer sušenka z pekárny Mamacoffee.
Sraz ve 12.45 před Zadní synagogou. Vstupenky 90 Kč a 70 Kč.

15.00 O ESTER - divadélko Feigele Vidy Neuwirthové - pro malé i velké 
"Příběh o královně Ester" je tzv. purim špíl, hra, která se hrávala o svátku Purim. Svátek Purim je nejveselejším židovským svátkem, oslavuje záchranu perských Židů, o kterou se zasloužila krásná židovská královna Ester, manželka perského krále Achašveroše. Příběh zachycuje biblická kniha "Ester".
Dětské divadlo Feigele založila roku 1980 režisérka a herečka Vida Neuwirthová při pražské Židovské obci. Vstupné 40 Kč.

17.00  AVONOTAJ /Šumperk/
Židovské písně v jazyce ladino, jidiš a hebrejštině - 80 Kč
Avonotaj (v překladu „mé nepravosti“) je pěvecký soubor s instrumentálním doprovodem, který se zabývá interpretací tradičních židovských písní v hebrejštině a jazycích jidiš a ladino.

19.00  JAK TO CHODÍ V MIKVE? – přednáška Jany Peterové - 40 Kč
Dozvíte se, co to vlastně mikve je a proč je důležitou součástí náboženského života komunity.
Co je to ta mikve? A k čemu se vůbec taková věc používá? קווה‎‎, v překladu do češtiny „shromáždění vod“ je většinou malá nádrž-bazének s vodou, která je pro dodržování židovských náboženských zvyků velmi důležitá. Nemá-li židovská obec mikve v její blízkosti, nezbývá něž za mikve cestovat.

21.00   
TROMBENIK /Praha/ – otřelí klezmeři opět v Třebíči - 80 Kč
Klezmerové melodie (písně židovských hudebníků z východní Evropy a z Ameriky) z 19. a 20. století jsou základem jejich muziky. A tu sytí hoši jazzem, balkánským duchem, cikánskou nespoutaností, latinskoamerickým rytmem, zastřešují ethnoklenbou a nabíjejí rockovou municí.
Charakteristický zvuk kapele dodává pětice nástrojů: klarinet, housle, bendžo, kontrabas a bicí. Zpívá se v angličtině přistěhovalců z Evropy a v jidiš. Během dne probíhají prohlídky Zadní synagogy, židovské domácnosti a řeznictví s košer vínem a košer mokem pro děti, vstupenky 110 Kč a 60 Kč.

Sobota 1. 8.

10.30  PUTOVÁNÍ ZA ŽIDOVSKOU HISTORIÍ ŽIDOVSKÉ ČTVRTI V TŘEBÍČI S JITKOU PADRNOSOVOU 
Prohlídka židovské čtvrti s průvodkyní z nejpovolanějších Jitkou Padrnosovou z třebíčského archivu 
K tomu v ceně vstupenky lahodná košer sušenka z pekárny Mamacoffee.

15.30 ŽIDOVSKÉ ŽENY S NOBELOVOU CENOU - přednáška Zuzany Prudilové z ŽOB. Vstupné 40 Kč.
Ženy s Nobelovou cenou. V průběhu let 1901–2013 byla Nobelova cena a Cena za ekonomii udělena 847 jednotlivcům a 22 organizacím. Ne vždy bylo pro ženy snadné prosadit se ve světě vědy. Zvláště obtížné to bylo, když šlo o ženu židovského původu. Přesto mezi 44 ženami z celého světa, které se mohou tímto vysokým oceněním pochlubit, je osm žen s židovskými kořeny. V přednášce Zuzany Prudilové se seznámíme s jejich osudy i významem pro světovou vědu a kulturu.

17.30 TABASKER - koncert

(!!koná se na dvorku U Židovské brány) Směsici klezmeru, gypsy a folku k tanci i poslechu zahrají plzeňští muzikanti. Vstupné 80 Kč.

20.00 KARINE SARKISJAN & PRESSBURGER KLEZMER BAND - koncert
Fenomenální arménská zpěvačka, klavíristka a skladatelka vystoupí jako host Pressburger Klezmer Bandu z Bratislavy. Vstupné 80 Kč.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 27 Červenec 2015 13:39