Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Izraelský velvyslanec navštívil Třebíč
Izraelský velvyslanec navštívil Třebíč PDF Tisk Email
Středa, 15 Červenec 2015 20:43

V úterý 14. července poctil Třebíč svojí návštěvou izraelský velvyslanec, Jeho Excelence Gary Koren. Prohlédl si židovský hřbitov, synagogu a z vyhlídky na Hrádku židovskou čtvrť i celé město.

Při setkání s veřejností v prostorách radnice velvyslanec hovořil zejména o významu statečnosti. „Chtěl bych vyzdvihnout statečnost tří lidí. Sira Nicholase Wintona, Antonína Kaliny a Aleše Dennera, který sedí mezi námi. V nejbližších dnech jej čeká léčba právě v Izraeli,“ zahájil setkání JE Gary Koren. Alešovi předal drobné dárky a popřál mu štěstí. „Zároveň chci poděkovat vedení města. Mimo jiné také za to, kolik péče a pozornosti věnují udržení a zachování židovských památek v Třebíči,“ dodal Koren.

Alešovi a jeho mamince, která jej na radnici doprovodila, přála úspěšnou léčbu také zástupkyně sdružení FOR JANE. Sdružení pro jeho léčbu kmenovými buňkami v Izraeli, v akci Meloun pro Aleška, pomohlo vybrat peníze.

Velvyslanec se v Třebíči potkal také se synovcem Antonína Kaliny Jaromírem Slavíkem, jemuž za strýcovu statečnost při záchraně židovských dětí znovu poděkoval. Na závěr velvyslanec shlédl výstavu, věnovanou holokaustu, ve vlaku Lustig na třebíčském nádraží. „Bohužel se nemohu zúčastnit divadelní inscenace Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, protože mám ještě program v Telči,“ omluvil se velvyslanec.

JE Gary Koren byl v Třebíči již potřetí za své dvouleté působení na izraelském velvyslanectví. A rozhodně ne naposledy. Přislíbil svoji účast také na festivalu židovské kultury Šamajim, který v našem městě začíná 27. července.

Irini Martakidisová