Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Mladí v Třebíči zůstat nechtějí
Mladí v Třebíči zůstat nechtějí PDF Tisk Email
Úterý, 14 Červenec 2015 00:00

Město Třebíč bylo jedním z hlavních partnerů veletrhu firem a práce v regionu FORTEL 2015, který se uskutečnil v pátek 26. 6. a v sobotu 27. 6. 2015 v areálu bývalé továrny v Třebíči – Borovině.

Cílem veletrhu bylo ukázat pravou hodnotu slova práce, umožnit vystavovatelům získání nových zákazníků, dodavatelů i zaměstnanců, studentům a veřejnosti ukázat široké spektrum firem a představit možnosti našeho regionu.  V rámci doprovodných akcí se uskutečnil seminář „Jdi na to s fortelem“, na venkovním prostranství probíhal jarmark, dřevorubecká show. Dům dětí a mládeže na sobotu připravil program ke dni dětí.

Na veletrhu se představilo 49 firem, živnostníků a škol z regionu a zavítalo na něj téměř 6,5 tisíce návštěvníků. Mezi vystavovatele se zařadilo i město Třebíč, které zde prezentovalo projekt pro podporu incomingu Třebíč žije! a jeho aktivity pro zlepšení ekonomicko-společenského života ve městě. Největší zájem mezi vystavovateli i návštěvníky veletrhu na stánku města byl o webový portál www.volnamistatrebic.cz, který je jednou z mnoha aktivit tohoto projektu. Díky prezentaci se další zaměstnavatelé z regionu rozhodli využít služeb webového portálu a nabídka volných pracovních míst na webu se po veletrhu rozrostla o nové pracovní příležitosti.

Celá řada dotazů směřovala také k plánovanému prodeji zasíťovaných pozemků určených pro výstavbu rodinných domů, který město připravuje na období 2015 – 2018 v různých lokalitách ve městě (ulice Alšova, Švabinského, lokalita Na Kopcích a lokalita za poliklinikou).

V průběhu veletrhu stánek navštívilo i mnoho studentů základních, středních i vysokých škol. Studenti odpovídali na otázku, zda by chtěli v Třebíči zůstat i do budoucna. Ve většině případů byla jejich odpověď negativní. Jako důvod uváděli obavu z nenalezení zaměstnání v regionu. Zamezení odlivu obyvatel je také jedním z vytyčených cílů projektu, na kterém město intenzivně pracuje. Prvními kroky jsou právě vytvořený portál, který ukazuje, že práce v regionu je a úspěšně ukončená jednání s firmou JOPP, která vytvoří do r. 2018 až 200 pracovních míst.

Irini Martakidisová