Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy 4. blok JE Dukovany nuceně odstaven
4. blok JE Dukovany nuceně odstaven PDF Tisk Email
Středa, 24 Červen 2015 06:20

Včera došlo k další, přesněji řečeno čtvrté, provozní poruše během posledních dvanácti měsíců na technologii JE Dukovany. Tentokrát je to netěsnost na potrubí napájecí vody do parogenerátoru PG 43. Protože se to stalo v tzv. hermetických boxech, které nahrazují kontejment a kde je za provozu zvýšená radioaktivita, bylo z důvodu umožnění vstupu pracovníkům zahájeno neplánované odstavení 4. výrobního bloku.

„Netěsnost je na sekundární části výrobního cyklu bez rizika kontaminace. Byly zahájeny přípravné práce pro odstranění poruchy“, sdělil našemu serveru tiskový mluvčí EDU Jiří Bezděk. A pokračoval. „V důsledku monitorování zvýšeného nátoku na 4. reaktorovém bloku bylo rozhodnuto o kontrole, pro kterou bylo nutno snížit výkon reaktoru 4. výrobního bloku. Kontrola zjistila netěsnost na potrubí v sekundární části výrobního cyklu, které přivádí napájecí vodu do parogenerátoru. Následně bylo rozhodnuto o neplánovaném odstavení bloku a provedení opravy netěsnosti. Ukončení odstávky se předpokládá na přelomu tohoto a příštího týdne.

Parogenerátory, umístěné v neobsluhovaných prostorech hermetických boxů, jsou styčným místem mezi radioaktivním primárním okruhem a „čistým“ sekundárním obvodem. Jde vlastně o tepelný výměník, kam je pod tlakem do trubkování přiváděna radioaktivní primární voda z reaktoru, ohřívající sekundární vodu, ze které vzniká pára. Pára je přiváděna do turbin a po odevzdání své energie kondenzuje a znovu se jí napájejí parogenerátory. Podle tiskového mluvčího zatím není jasné, zda jde o prasklý svár na potrubí nebo netěsnou armaturu. „To bude jasné během dnešního dne,“ říká Bezděk.

I když se tiskový mluvčí tváří, jako že o nic nejde, vždyť technologické zařízení mívá poruchy i v jiných provozech než v jaderných elektrárnách, přece jen je množící se počet poruch alarmující. Atomka totiž letos žádá o prodloužení provozu o dalších deset let. „Zařízení je v dobrém stavu, je monitorováno a my jsme připraveni jeho bezpečnost v dokumentaci prokázat. Nemyslím, že včerejší porucha rozhodování orgánů negativně ovlivnila,“ tvrdí tiskový mluvčí.

Z hlediska jaderné bezpečnosti bude zřejmě nehoda označena stupněm 0 na stupnici INES, což je dobrá zpráva pro obslužný personál i obyvatelstvo v okolí

Jiří Bezděk