Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy „Šlechtic na cestách“ na zámku Jaroměřice n.R
„Šlechtic na cestách“ na zámku Jaroměřice n.R PDF Tisk Email
Úterý, 23 Červen 2015 06:55

 

Druhá prohlídková trasa zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou se každoročně během hlavní návštěvnické sezóny promění v duchu nějakého konkrétního tématu. V letošním roce vévodí expozici téma „Šlechtic na cestách.“ Výstava představuje historii cestování od 17. do 19. století s přihlédnutím k nejstarším dějinám a potrvá až do konce října 2015.

Návštěvníci se dozvědí, jak vypadaly cesty v průběhu historie, kdo cestoval zásadně na koních a kdo se mohl vézt vozem. Uvidí nosítka, poznají útroby cestovní truhly a mnohé zaujme podoba cestovního fotoaparátu z konce 19. století. Jedním z hlavních témat jsou kavalírské cesty, na které se vydávali mladí šlechtici, aby nabrali zkušenosti a poznali cizí země. K tomu se váže i jeden z nejzajímavějších exponátů – kopie cestovního pasu Jana Adama Questenberka z konce 17. století.

Během cest v 18. století se začalo pamatovat také na nutnou hygienu, které sloužila cestovní toaleta. Nezbytnou se pomalu stávala i lékárnička, která mimo jiné obsahovala destilovaný vinný ocet nebo francouzský koňak na otlačeniny. Z dalekých cest do Orientu, Egypta či Afriky si šlechtici přiváželi mnohé upomínkové předměty, vydělané kůže cizokrajných zvířat nebo třeba kostým samuraje.

Naopak mnozí lidé přijížděli do Čech, kde využívali proslulou lázeňskou péči. Oblíbené byli i různé pikniky, při nichž se využívaly speciální přenosné postele. Cestování ovlivnilo samozřejmě i českou kuchyni, kterou obohatilo o mnohé dosud neznámé pokrmy.

Radim Petr