Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Mladí „ajťáci“ z Třebíče v MANN+Hummelu
Mladí „ajťáci“ z Třebíče v MANN+Hummelu PDF Tisk Email
Středa, 17 Červen 2015 06:33

Ve dnech 15. a 16. června se uskutečnily exkurze žáků Střední průmyslové školy Třebíč, IT zaměření, do MANN+HUMMEL Service s.r.o. Akce se zúčastnilo přibližně 60 studentů, vč. pedagogického doprovodu. Prohlídka výrobního závodu byla cílena na provázanost výroby, resp. nutnost kooperace výroby a IT služeb. Studenti zhlédli místa výroby, kde komunikují IT zařízení s IT odborníky, úložiště dat, místnosti serverů a aktivních prvků počítačové sítě. Dozvěděli se o náplni práce IT oddělení a způsobech poskytování IT podpory a služeb v prostředí mezinárodní společnosti. Kromě toho byli studenti seznámeni s trendem dnešní doby – fungování center sdílených služeb (shared service centers, SSC), jehož je IT oddělení součástí.

„Když se řekne MANN+HUMMEL, tak se mi určitě vybaví spolehlivé filtry, výroba filtrů v Nové Vsi. To, že tady mají tak rozsáhlé centrum sdílených služeb, jsem netušil,“ dodává jeden z učitelů. Hned v úvodu exkurze právě systém fungování center sdílených služeb představila Ing. Marcela Marázová, která má spolupráci se středními a vysokými školami na starosti. Ocenila také technické vzdělání studentů a zdůraznila potřebu jejich neustálého zdokonalování v angličtině: „Bez angličtiny to u nás opravdu nejde. Apelujeme na studenty technických i jiných oborů, aby využívali každé příležitosti a na tomto jazyku pracovali. Koneckonců angličtinu využijí i u jiných zaměstnavatelů či v osobním životě.“

Záměrem akce bylo představit mladým lidem lokální výrobu, její potřebu IT služeb, tj. oboru, který studují a v němž jednou budou hledat své uplatnění na pracovním trhu. Speciálně pak poukázat na fakt, že dané IT oddělení působí celosvětově pro koncern  MANN+HUMMEL a že v takovém pracovním prostředí je nezbytná komunikativní znalost angličtiny.

„Zaujalo mne, že jsou místní IT služby poskytovány do 60 poboček ve 20 zemích. Takový dosah z Nové Vsi,“ komentuje s údivem jeden ze studentů. Jeho kolega k tomu dodává: „Mne překvapil rozsah služeb, které MANN+HUMMEL Service poskytuje – od účetnictví, finance, IT, personalistiku, nákup až k vývoji a konstrukci.“

Pro společnost MANN+HUMMEL je spolupráci se středními a vysokými školami důležitá. Vedle exkurzí spolupracuje také se studenty v oblasti odborných praxí a závěrečných vysokoškolských prací.

„Coby Nejlepší zaměstnavatel kraje Vysočina vnímáme zprostředkování exkurzí studentům jako naši společenskou povinnost. Podporujeme technické vzdělání a učení se cizím jazykům. Zároveň tím přispíváme k budování kvalifikovaných pracovních míst na Třebíčsku a pověsti českého průmyslu,“ shrnul Ing. Richard Auer, jednatel společnosti MANN+HUMMEL Service s.r.o.

Daniela Vilhelmová