Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dobrovolníci ČEZu v akci
Dobrovolníci ČEZu v akci PDF Tisk Email
Pátek, 29 Květen 2015 06:46

Energetici z Jihomoravského kraje a z Vysočiny vyrazili do terénu pomáhat potřebným. Letos už poosmé.

„Čas pro dobrou věc“ si v minulých sedmi letech udělaly již tři tisíce zaměstnanců Skupiny ČEZ. Letos se do programu firemního dobrovolnictví připojují další stovky energetiků, kteří vyjíždějí pomáhat napříč celou republikou. V pondělí a úterý 25. a 26. května přivítalo osm veřejně prospěšných organizací na Vysočině a v Jihomoravském kraji celkem 76 pracovníků z JE Dukovany, kteří přiložili svou ruku k dílu tam, kde bylo potřeba.

Jednotlivé skupiny oranžových pomocníků si poctivě rozdělily úkoly. Někteří opravovali ohrady na pastvinách v Radotínském údolí a uklízeli areál Českého svazu ochránců přírody Kněžice. Další pomáhali s mytím oken v denním stacionáři Oblastní charity v Třebíči, největší skupina dvaceti pěti dobrovolníků zamířila k Dalešické přehradě, kde před ní stál náročný úkol podílet se na jejím vyčištění. „Na dobrovolnické dny se hlásím pravidelně a považuji za pozitivní, že můžeme přiložit ruku k dílu tam, kde je potřeba. Zároveň toto beru i jako příjemné setkání s novými ale i stávajícími kolegy. Na Dalešickou přehradu jezdím ráda, protože pomáhám přírodě, která nám dává jiná bohatství… až na ta klíšťata,“ říká Petra Vítková, specialistka systému řízení z dukovanské elektrárny.

„Břehy Dalešické přehrady čistíme už osmý rok. S organizací nám pomáhají zaměstnanci vodní elektrárny Dalešice, kteří nás rozvezou lodí Energie na místa, kde sbíráme odpadky. Každý rok nasbíráme kolem padesáti pytlů odpadu. Pomoc je to skutečně potřebná,“ říká Jan Šibůrek z TJ Koněšín, která se v letošním roce k akci připojila společně s obyvateli nedaleké obce Číměř.

Zahradnické a údržbářské práce taktéž čekaly na energetiky pomáhající v Domě sv. Antonína – domově pro seniory, v Diakonii ČCE – středisku v Myslibořicích a ve stacionáři Úsměv v Třebíči.

Projekt firemního dobrovolnictví „Čas pro dobrou věc“ organizuje Skupina ČEZ od roku 2008 a mezi zaměstnanci se těší stále větší oblibě. Ladislav Tomáš ze správy hmotného a nehmotného investičního majetku Jaderné elektrárny Dukovany využil příležitost strávit darovaný den dobrovolnickou prací už potřetí. „Sám vedu neziskovou organizaci Klub českých turistů, a tak moc dobře vím, jak každá taková pomoc přijde vhod,“ říká Ladislav Tomáš, který nezůstává pouze u slov. Při své první účasti v dobrovolnickém projektu Skupiny ČEZ pomáhal v třebíčském domě pro seniory, který doteď navštěvuje a kde pravidelně každý měsíc sám pomáhá.

Velmi ho mimo jiné těší, že při dobrovolnických dnech vždy spolu s kolegy udělají kus práce a na pracovnících veřejně prospěšných organizací je vidět, jak moc jsou za to rádi. Ne vše se dle jeho slov dá přepočítávat na peníze a často je vykonaná práce přesně tím, co neziskové organizaci vytáhne pomyslný trn z paty. Nejinak tomu bylo ve stacionáři Úsměv v Třebíči, kam se pan Tomáš vydal pomoci letos. „Z Dukovan nás do Úsměvu vyjelo šest, prováděli jsme údržbářské práce, napojovali ve stacionáři internet, natírali lavičky, umývali okna a věšeli záclony. Byl to poměrně náročný den, ale stihli jsme toho dost a odjížděli jsme jako vždy s dobrým pocitem,“ dodává Ladislav Tomáš, který se již těší na tradiční pomoc v domově pro seniory i organizaci, kterou v rámci projektu firemního dobrovolnictví navštěvuje.

Jiří Bezděk