Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Památný strom v Třebíči je dub
Památný strom v Třebíči je dub PDF Tisk Email
Pátek, 22 Květen 2015 00:00

V seznamu památných stromů rostoucích na území města Třebíč přibyla v dubnu letošního roku další položka. Jedná se o dub letní – dvoukmen, s obvody jednotlivých kmenů 405cm a 314cm a výšce 23m. Byl vyhlášen za památný strom pod názvem Dub u Palečkova mlýna.

„Mohutný strom s rozložitou korunou roste u polní cesty nedaleko Palečkova mlýna v katastru obce Sokolí. Při výběru stromů za památné je nutné zvážit jak důvody pro jejich ochranu, tak zdravotní stav a možnost dalšího vývoje. V tomto případě jde o významnou krajinnou dominantu, která už z dálky zaujme svojí mohutností vzrůstu, malebností kmene, koruny a celkového habitu stromu,“ popsal dub vedoucí odboru životního prostředí Pavel Vosátka.

Orgán ochrany přírody nechal zpracovat znalecký posudek, na základě kterého je dub hodnocen jako dlouhodobě perspektivní, s dobrou fyziologickou vitalitou a dobrými stanovištními poměry pro jeho růst. V dohledné době bude u památného stromu instalována cedule s malým státním znakem ČR a nápisem památný strom.

Irini Martakidisová