Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Historicky první královna jaderné maturity
Historicky první královna jaderné maturity PDF Tisk Email
Pátek, 15 Květen 2015 14:35

V pátek 15.5.2015 se historicky první královnou jaderné maturity na dukovanské elektrárně stala Michaela Mašková z Gymnázia ve Žďáru na Sázavou, která nejlépe absolvovala závěrečný test. Druhý letošní běh Jaderné maturity byl výjimečný vysokým počtem dívek mezi studenty. Jednou z nich byla také studentka prestižního Gymnázia Open Gate z Babic u Prahy. Závěr opět patřil setkání a diskusi s předsedkyní SÚJB, Danou Drábovou. Celkem se vzdělávacího programu zúčastnilo 33 studentů z 10 škol z celé České republiky. Třídenní program jaderné maturity je naplněn řadou přednášek, setkání se zajímavými osobnostmi, exkurzí po elektrárně, v rámci kterých studenti navštívili například strojovnu, sklad použitého paliva, uložiště nízko a středně aktivních odpadů a řadu dalších zajímavých míst a zařízení.

„Moc se mi tady líbilo, jak přednášky, tak i praktická část, kdy jsme se mohli všude podívat, prohlédnout si, jak je to velké a jak to všechno vypadá. Líbila se mi strojovna, podívat se na všechny ty přístroje a uvědomit si ten rozdíl mezi schématy a realitou. Bylo to pro mě přínosné a zejména mě to popohnalo a motivovalo, abych se tomu více věnovala,“ sdělila Michaela Mašková, pro kterou je fyzika a nejvíce jaderná, případně částicová, velmi zajímá. Absolvování Jaderné maturity je pro Michaelu příležitostí dovědět se nové informace a získat nové příležitosti do budoucna. „Je to moc příjemný pocit být královnou jaderné maturity a i to, že přeci jenom jsou kluci častokrát techničtější typy a častěji vyhrávají v těchto soutěžích a aktivitách. Takže jsem potěšena, že jsem jako zástupce žen vyhrála,“ dodala první královna Jaderné maturity.

 

Michaela Flegrová, studentka školy Open Gate, která se vyznačuje netradičním způsobem výuky s důrazem na člověka jako individuum, se o jaderné maturitě dozvěděla z webových stránek Skupiny ČEZ a neváhala se přihlásit, neboť její absolvování může pomoci ke studiu fyziky v Anglii nebo Nizozemí.

 

Řada studentů využila diskusi s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, paní Danou Drábovou, která tradičně uzavírá celý třídenní program maturit. Po přednášce Michaela Flegrová řekla: “Jsem příznivcem jaderné energetiky, zejména proto, že je pro nás alternativou ke spalování fosilních paliv, což je určitě méně ekologické než jaderná energetika.

 

 

 

 

 

Ing. Jiří Bezděk

tiskový mluvčí ČEZ, a. s.

Jaderná elektrárna Dukovany