Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Den matek v JE Dukovany
Den matek v JE Dukovany PDF Tisk Email
Pátek, 08 Květen 2015 00:00

V úterý 5. května oslavily v předstihu Den matek téměř čtyři desítky žen z okolí Jaderné elektrárny Dukovany. Starostky, ředitelky škol, kulturních center a neziskových organizací diskutovaly s ředitelem elektrárny o novinkách v oblasti jaderné energetiky, prohlédly si nové Infocentrum, stavbu ventilátorových věží i zabezpečující dieselagregáty a na vlastní kůži zažily simulovaný zásah Policie ČR.

V letošním roce strávily ženy, především starostky, ředitelky škol a neziskových organizací, celé odpoledne v elektrárně. Po vzájemném představení toho, co je u nich v obci nebo v organizaci nového, následovala krátká prezentace ředitele jaderné elektrárny Miloše Štěpanovského. Ten se věnoval především současnému dění v elektrárně a seismickému zodolňování elektrárny v návaznosti na provedené stress-testy. „Na závěr mi dovolte poděkovat za vaši práci nejen pro rodinu, ale také pro samosprávu a okolí, kde působíte. Skládám velkou poklonu vám ženám – matkám, které působíte ve veřejné sféře a současně řešíte malé – velké starosti ve vašich rodinách,“ vyjádřil uznání ženám ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

 

Následovala prohlídka zrekonstruovaného Infocentra elektrárny a prohlídka nových dieselgenerátorů, které jsou záložním zdrojem energie v případě totálního výpadku elektrického napájení. Při cestě na stavbu nových ventilátorových věží, které budou zanedlouho chladit důležitá zařízení elektrárny, byly dámy přítomny policejnímu zásahu přímo v areálu elektrárny. Jednalo se o simulované zajištění podezřelého pachatele.

Jedna z účastnic setkání ředitelka MŠ, ZŠ a DD Ivančice Marta Špalková zhodnotila setkání slovy: „Jsem moc ráda za setkání pro ženy, která elektrárna organizuje. Mohu alespoň na jeden den opustit každodenní starosti, jak ty pracovní, tak soukromé. Velice kvituji skutečné působení elektrárny v regionu. Zdravotně postižené děti a žáky Mateřské školy, Základní školy a Dětského domova v Ivančicích pojí několikaleté přátelství se zaměstnanci JE Dukovany. Jejich každoroční brigádnická pomoc v rámci dobrovolnických dnů je velkým přínosem pro všechny a umožňuje navazování přátelství na obou stranách,“ sděluje paní Špalková s dodatkem, že zdaleka nezmínila všechny společné aktivity.

Jiří Bezděk

 

Aktualizováno Čtvrtek, 07 Květen 2015 15:03