Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Jaderka slaví třičicetiny
Jaderka slaví třičicetiny PDF Tisk Email
Pondělí, 04 Květen 2015 00:00

Dne 3. května 1985 začal zkušební provoz na 1. reaktorovém bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Zahájila se tak třicetiletá bezpečná a spolehlivá výroba elektrické energie na první jaderné elektrárně na českém území. Dnes svoji výrobou pokrývá 25,74 % naší aktuální celkové spotřeby a od zahájení provozu elektrárna vyrobila téměř 388 TWh elektrické energie, což by stačilo na 7 let pro celou Českou republiku.

Po úspěšném zvládnutí zkušebního provozu přešel 1. bloku plynule do komerčního provozu. Bezpečný a spolehlivý provoz byl vždy hlavní prioritou při jeho provozování. Za dobu provozu elektrárna prošla celou řadou investičních akcí, od tzv. dokompletace přes využití projektových rezerv a zvyšování instalovaného výkonu z původních 4x 440 MW na 4x 510 MW až po právě dokončovaná opatření vyplývající ze zátěžových testů (stresstestů). Elektrárna byla tedy průběžně modernizovaná a dnes se na základě svých dlouhodobých provozních výsledků právem řadí mezi 20 % nejlépe provozovaných jaderných elektráren z celého světa.

 

Právě letošní rok je pro 1. reaktorový blok významný také z pohledu jeho další budoucnosti. V průběhu roku bude podána žádost o povolení dlouhodobého provozu od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost na dalších 10 let. Samotný reaktor a další zařízení čeká v letošním roce důkladná kontrola stavu, která proběhne při plánované 60 denní odstávce bloku v průběhu září a října.

„Třicet let je u nás v provozu zařízení, které dalo a jistě bude dávat lidstvu naději ve výrobu levné, tolik potřebné a všudypřítomně prospěšné elektrické energie. Ale ono nejde jen o výrobu, jde také o to, že se v našem regionu objevilo a uplatnění našlo mnoho odborníků, kteří by zde jinak stěží našli cestu“, říká Vladimír Měrka, předseda sdružení obcí Energoregion 2020. K 3. 5. 2015 pracuje v lokalitě elektrárny 1130 zaměstnanců ČEZ a z toho 414 zaměstnanců, kteří byli u prvního spouštění.

A co si i elektrárně přeje do dalších let zástupce Energoregionu 2020? „Dobré sousedství, protože jen ve vzájemné pomoci, pochopení a spolupráci se utužují dobré sousedské vztahy“, dodává Vladimír Měrka.

Jiří Bezděk

 

Aktualizováno Pondělí, 04 Květen 2015 04:01