Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Psovod z Vysočiny vyhrál kynologickou soutěž
Psovod z Vysočiny vyhrál kynologickou soutěž PDF Tisk Email
Neděle, 03 Květen 2015 00:00

Psovod Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zvítězil v prestižní kynologické soutěži, která se konala v polovině dubna na Zlínsku. III. ročník mistrovství Moravy psovodů a služebních psů Policie České republiky vyhrál prap. Patrik Topinka s belgickým ovčákem Kimem. Na velmi dobrém místě se umístil také druhý psovod z Vysočiny pprap. Martin Kos se psem Foxem.

Významná kynologická soutěž se konala v areálu Výcvikového střediska psovodů a služebních psů v Dobroticích na Zlínsku.  Soutěže ve služební kynologii se zúčastnili psovodi se služebními psy z krajských ředitelství policie Jihomoravského kraje, Moravskoslezského kraje, Kraje Vysočina, Zlínského kraje a dále psovodi ze Slovenska, z Policajného zboru Žilina. Krajské ředitelství policie kraje Vysočina reprezentovali prap. Patrik Topinka s belgickým ovčákem Kimem a pprap. Martin Kos s německým ovčákem Foxem.

Kynologové se služebními psy již tradičně soutěžili ve třech disciplínách, mezi které patřila ovladatelnost a obratnost, obranné práce a pachové práce. Psovodi se svými svěřenci poměřili své dovednosti a vzájemnou sehranost v simulovaných náročných zákrocích a situacích. Služební psi předvedli svoji disciplinovanost a schopnosti, které musí bezpečně ovládat, a to za obtížných podmínek.

„V poslušnosti policejní psi například překonávali překážky, zdolávali lávku nad volnou hloubkou, předvedli své schopnosti při osobní ochraně psovoda a vyhledávání vystřelených nábojnic,“ přiblížil kpt. Bc. Martin Růžička, vedoucí oddělení služební kynologie. Dále psovodi se svými svěřenci vyhledávali osoby a různé předměty v objektu a v terénu, prováděli zákroky a zadržení nebezpečného pachatele v místnosti, v terénu a v noci, pátrali po stopě pachatele za různých podmínek a po několikahodinové prodlevě.  „Jednotlivé soutěžní disciplíny byly ztíženy o dodané překážky, nejrůznější rušivé elementy, přítomnost nezúčastněných osob, se kterými musí psovodi při skutečných zákrocích vždy počítat a být na ně připraveni,“ dodal komisař Martin Růžička.

Letošního ročníku mistrovství se zúčastnilo celkem 26 psovodů se služebními psy, jejichž výkony pečlivě sledovali a hodnotili profesionální porotci.

Mistrovství Moravy ve služební kynologii vyhrál prap. Patrik Topinka se psem Kimem, na prvním místě se umístil hned ve dvou ze tří hlavních disciplín. Pohár a titul vítěze III. ročníku mistrovství Moravy psovodů a služebních psů Policie České republiky si převzal z rukou plk. doc. Ing. Martina Hrinka, Ph.D., MBA, ředitele Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR. Inspektor Patrik Topinka byl nejlepší v disciplínách ovladatelnost a obratnost a pachové práce, kde se se psem Kimem umístili na prvních místech.

Druhé místo v soutěži obsadil nprap. Mgr. Milan Obdržálek se psem Harym, Krajské ředitelství policie Zlínského kraje a na třetím místě se umístil prap. Jozef Gančár se psem Otonem, Policejní sbor Žilina. Na velmi dobrém čtvrtém místě se umístil také druhý zástupce policistů z Vysočiny pprap. Martin Kos se psem Foxem.

Psovodi na Vysočině jsou profesionálové, a to nejen co se týče soutěží, kterých mají za sebou s výbornými výsledky už řadu, ale hlavně v úspěšném vyhledávání a zákrocích proti skutečným pachatelům. Důležitou a nezastupitelnou úlohu mají policejní psovodi i při pátrání po pohřešovaných osobách, prohledávání nebo kontrolách objektů zejména rozlehlých areálů firem, chatových oblastí nebo opuštěných objektů nebo při nasazení do policejních opatření.

Jana Kroutilová