Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Pálení čarodějnic a životní prostředí
Pálení čarodějnic a životní prostředí PDF Tisk Email
Středa, 29 Duben 2015 21:03

Pěknou lidovou tradici lze dodržet i bez újmy na životním prostředí

Tradiční lidový zvyk pálení čarodějnic v podvečer 30. dubna bývá doprovázen i nešvary, které se neblaze podepisují na životním prostředí. Někdy bývá totiž spalován také nejrůznější odpad (především různý plastový odpad, pneumatiky, dřevotříska s laminovanými materiály apod.) a do ovzduší se tak dostává mnoho nebezpečných chemických látek. Dým s těmito látkami pak vdechují nejen přímí účastníci akce, tedy především děti a mládež, ale také občané bydlící poblíž.

Chtěli bychom touto cestou na nebezpečí pálení nežádoucího odpadu upozornit i v letošním roce. Nechceme zde podávat výčet právních norem, které tuto svéráznou formu likvidace odpadů označují za poškozování životního prostředí, zdraví lidí a zvířat, a přímo ji zakazují a umožňují ukládání pokut.

Upozorňujeme jen, že městská policie bude dohlížet nad dodržováním platných zákonů a v případě jejich porušování zakročí.

Věříme, že pěknou lidovou tradici lze dodržet i bez újmy na životním prostředí. Pro úplnost uvádíme, že v otevřeném ohništi lze dle zákona o ochraně ovzduší spalovat jen suché rostlinné materiály neznečištěné chemickými látkami, tzn. čisté dřevo, klestí apod.

Odbor životního prostředí, Městský úřad Třebíč