Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Úřední šiml zase řehtá
Úřední šiml zase řehtá PDF Tisk Email
Čtvrtek, 30 Duben 2015 00:00

Změny v poskytování dotací v Třebíči

Dne 20. 2. 2015 nabyla účinnosti novela zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů č. 250/2000 Sb. Tato novela přináší několik podstatných změn v systému poskytování dotací z rozpočtu územního samosprávného celku, město Třebíč nevyjímaje.

„Zákon nově stanovuje povinnost poskytovatele zveřejnit Program pro poskytování dotací na své elektronické úřední desce. Změna spočívá v tom, že dle zákona lze podat žádost o dotaci do Programu až po 30 dnech ode dne jeho zveřejnění. Výzvy k předkládání projektů do Programů města Třebíče budou obsahovat přesné časové vymezení, kdy lze žádost podat,“ vysvětlil zásadní změny v zákonu vedoucí finančního odboru David Vojtan a dodal, že žádosti došlé mimo tento termín budou vyřazeny.

Novela dále upravuje formální náležitosti pro žádost o poskytování dotace (jak pro dotaci z Programu, tak pro dotaci individuální). Formuláře pro podání žádosti jsou k dispozici na webových stránkách města www.trebic.cz v sekci Dotace a grantový systém města.

Město Třebíč jako poskytovatel dotace nyní bude po všech žadatelích vyžadovat doklady definované nově zákonem. Jedná se konkrétně o identifikaci:

Osob zastupujících žadatele s uvedením právního důvodu zastoupení

Osob s podílem v této právnické osobě (např. seznam akcionářů, seznam členů svazku, apod.)

Osob, v nichž má přímý podíl, a výše tohoto podílu (jedná se o seznam právnických osob, ve kterých má žadatel podíl)

Novela stanovuje také typ smlouvy a formální náležitosti pro smlouvu o poskytnutí dotace. Výslovně upravuje smlouvu o poskytnutí dotace jako smlouvu veřejnoprávní. Dále stanovuje povinnost zveřejnit smlouvu v částce vyšší než 50 tis. korun na elektronické úřední desce poskytovatele a to s účinností od 1. 7. 2015. Změny se v tuto chvíli netýkají poskytování darů a poskytování dotací podle zvláštního zákona (např. školský zákon).

V případě nejasností doporučujeme obracet se na kontaktní osoby: Ing. Davida Vojtana, vedoucího odboru finančního, tel. 568 896 180, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo Bc. Evu Fňukalovou, vedoucí oddělení rozpočtu, tel. 568 896 144, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Irini Martakidisová