Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Cyklisté, přijďte si zajezdit!
Cyklisté, přijďte si zajezdit! PDF Tisk Email
Pondělí, 27 Duben 2015 06:26

První úsek nové cyklostezky od rybníka Bezděkov do Dalešic v délce 1,7 kilometru bude slavnostně otevřen a předán do užívání cyklistům v úterý 28. dubna v 15.30 hodin. Úsek je součástí 27 km dlouhé cyklostezky, která ve spolupráci s Jadernou elektrárnou Dukovany, městysem Dalešice, městem Hrotovice, obcí Valeč a dalšími propojí Třebíč kolem Jaderné elektrárny Dukovany až s obcí Dukovany.

Na stavbu úseku od rybníka Bezděkova do Dalešic získal městys Dalešice v roce 2014 dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 8 mil Kč. Zpracování projektové dokumentace podpořila Skupina ČEZ. Část nákladů financoval městys Dalešic z vlastního rozpočtu. „Asfaltová cyklostezka začíná u hlavní silnice mezi Valčí a Dalešicemi. Vede mírně z kopce na hráz rybníka Bezděkov a potom podél potoka Olešná do Dalešic a končí téměř u zdi pivovaru Dalešice,“ říká starosta Dalešic Jaroslav Zadražil. Tento úsek je vhodný jak pro cyklisty, kteří se tak bezpečně dostanou do Dalešic a odtud dál po méně frekventovaných komunikacích nebo vyznačených cyklotrasách k Dalešické přehradě nebo elektrárně Dukovany, tak  pro začínající malé cyklisty a rodinné cyklo výlety. Bude sloužit i pro bezpečnou dopravu obyvatel mezi obcemi. Stavbu provedla firma Colas v listopadu minulého roku. Kolaudační rozhodnutí obdržel investor, městys Dalešice, v polovině dubna.

„S myšlenkou vybudovat novou cyklostezku přišli sami cyklisté, kteří přijíždějí do oblasti Dalešické přehrady. V okolí je již vyznačeno mnoho kilometrů turistických cyklotras. Problém ale je dostat se do této oblasti kvůli silnému provozu na komunikacích směrem od všech větších měst. Bohužel došlo také k dopravním nehodám, i s tragickými následky. Přitom terén je pro cyklistiku ideální, “ vysvětluje Kristýna Vohlídková z oddělení komunikace JE Dukovany.

Další připravovaný úsek v délce 1,3 km povede od rybníka Bezděkov, přes potok Močínek směrem na Hrotovice. Na tuto část cyklostezky už bylo vydáno územní rozhodnutí a na začátku roku 2016 podá město Hrotovice žádost o dotaci ze SFDI. Rozpracován je také úsek do Valče v délce 1,3 km, který bude vzhledem k rovinatému profilu také vhodný pro in-line bruslaře. Potom už se začne cyklostezka rozšiřovat směrem na obec Dukovany. Na zpracování dokumentace opět přispěla Skupina ČEZ a také Nadace ČEZ.

Projekt cyklostezky Třebíč - Dukovany byl poprvé představen v roce 2009. Projektantem je společnost Via Alta. Odhadované náklady na celou 27 km dlouhou cyklostezky činily v té době 111 mil. Kč.

Slavností otevření cyklostezky proběhne v úterý 28. dubna v 15.30 hodin na dolním konci cyklostezky (při průjezdu obcí od obecního úřadu směrem na Stropešín odbočte těsně před pivovarem vlevo a pokračujte podél zdi pivovarské zahrady až k rozcestí, kde je značka začátek cyklostezky).

Vítáni jsou cyklisté na kolech, elektrokolech, bruslaři, koloběžky, kočárky, běžci a pěší. Cyklostezka bude pokřtěna Dalešickým pivem. Poté se všichni společně vydají na vyjížďku k hrázi rybníka Bezděkov a zpět.

Jiří Bezděk