Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Student makal za úředníky
Student makal za úředníky PDF Tisk Email
Neděle, 22 Březen 2015 00:00

Archiv stavebního úřadu z šedesátých let je konečně v pořádku

Po zrušení okresního úřadu v Třebíči v roce 2003 přešla stavební agenda na městský úřad. S agendou byly dvěma nákladními auty na město přesunuty také neorganizované hromady archivních spisových materiálů. Aktivní materiál byl tehdy zařazen do archívu zdejšího stavebního úřadu. Pro neaktivní spisy, které nepodléhaly skartaci, vzhledem k jejich množství dlouho nebylo možné najít vhodné prostory, kde by mohly být zatříděny a uloženy.

„Obrovský archiv se nám nakonec podařilo umístit do sklepních prostor ve Fóru, ale převzaté spisy z okresu byly rozházené a neuspořádané. Bylo potřeba setřídit více než 42 katastrů v ORP i jednotlivé stavby. Jednalo se zhruba o 5.000 spisových složek veškerých staveb od šedesátých let, všechna územní rozhodnutí, stavební povolení a veškerou dokumentaci k jednotlivým stavbám,“ popsal tehdejší převzetí archivu vedoucí odboru výstavby Vladimír Obršlík a dodal, že pro tuto sisyfovskou práci dlouho hledali člověka s patřičným vzděláním a časovými možnostmi.

Nakonec se našel student právnické fakulty, který archiv uspořádával jeden rok. „Spisy byly rozházené, zaprášené a špinavé, práce v tom sklepení byla náročná,“ popsal Obršlík pracovní podmínky studenta Vojty Zikmunda a dodal: „Byl šikovný, udělal to dobře. Teď máme archiv přehledně seřazený a uspořádaný a k tomu zpracovaný elektronický seznam pro snadné vyhledávání. Kteroukoli stavbu s číslem popisným si vymyslíte, k té jsme dnes schopni téměř obratem doložit celý dostupný spis. My jsme nemohli na tak dlouhou dobu postrádat člověka z našeho odboru, který by se tomu věnoval. Teď je to konečně v pořádku.“

Irini Martakidisová