Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč bojuje v soutěži Zlatá jeřabina
Třebíč bojuje v soutěži Zlatá jeřabina PDF Tisk Email
Středa, 11 Březen 2015 06:56

Město Třebíč je zastoupeno v krajské soutěži Zlatá Jeřabina 2014 hned ve čtyřech přihlášených projektech. Občané pro ně mohou hlasovat až do konce března na webu města. V kategorii kulturní aktivita je přihlášena Galerie Franta a FABRFest. V Galerii Franta, otevřené v prosinci loňského roku, čeká na návštěvníky 38 významných děl, která autor - Mistr Franta věnoval svému rodnému městu.

Druhou nominovanou aktivitou je FABRFest, pořádaný divadelním spolkem Ampulka. Autoři se rozhodli uspořádat přehlídku divadla z Kraje Vysočina v objektu bývalé továrny UNIPLET. V kategorii péče o kulturní dědictví je přihlášen dům v židovské čtvrti a restaurovaný kříž. Obnova domu č. p. 10 v židovském ghettu probíhala v letech 2012 – 2014. Byla opravena fasáda, vyměněna okna, vnitřní i vnější dveře a mříže tak, aby dům co nejvíce odpovídal podobě z konce 19. století.

Posledním nominovaným je restaurovaný kříž na Litoltově ulici. Ve spodní části podstavce kříže byla při restaurátorských pracích objevena dutina s uloženou časovou schránkou, která obsahovala dobové mince a písemnosti.

Irini Martakidisová