Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Budou řešit budoucnost JE Dukovany
Budou řešit budoucnost JE Dukovany PDF Tisk Email
Neděle, 08 Březen 2015 06:36

Ve středu 25. března se v Třebíči uskuteční celodenní konference s názvem Umíme postavit 5. blok v Dukovanech včas? (hotel Atom, Velkomeziříčská 640/45, 674 01 Třebíč). Partnerem konference je také město Třebíč.

Ve středu 25. března se v Třebíči uskuteční celodenní  konference s názvem Umíme postavit 5. blok v Dukovanech včas? (hotel Atom, Velkomeziříčská 640/45, 674 01 Třebíč). Partnerem konference je také město Třebíč. „Vláda připravuje Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR, jehož součástí bude harmonogram výstavby, rozhodnutí o tom, kdo bude investorem, jaký bude legislativní proces, způsob financování a zda je stát, region a jaderný průmysl připraven na tuto stavbu. O tom všem by široká veřejnost měla být informována na této konferenci,“ popisuje předseda Energetického Třebíčska Vítězslav Jonáš.

V loňském roce se z iniciativy Energetického Třebíčska uskutečnilo několik seminářů a konference právě na téma budoucnosti elektrárny. Březnová konference je tak další v řadě a jejím cílem je nalézt odpovědi na otázku, která je formulována v samotném názvu konference, tedy: Umíme postavit 5. blok v Dukovanech včas?

„Včasná výstavba 5. bloku JE Dukovany je pro město Třebíč a celý region velmi důležitá. Aby nevznikla provozní prodleva, je třeba zajistit plynulý náběh provozu 5. bloku dříve, než bude ukončen provoz bloků stávajících,“ upozornil starosta Třebíče Pavel Janata.

Výsledky výzkumu budoucího vývoje regionu budou koncem roku

Energetické Třebíčsko je spoluřešitelem socio-vědního výzkumu, který vede Univerzita Karlova, s názvem Scénáře budoucího vývoje mikroregionu jaderné elektrárny Dukovany s využitím přístupu Territorial Impact Assessment. Tento projekt již druhým rokem řeší tým odborníků z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy ve spolupráci se sdružením Energetické Třebíčsko. Hlavním účelem je vypracovat nezávislý dokument, který bude obsahovat hodnocení socioekonomických dopadů především při snížení výrobních kapacit elektrárny Dukovany, mapování socioekonomického vývoje širšího zázemí jaderné elektrárny s ohledem na jeho budoucí provoz a vytvoření scénářů budoucího vývoje socioekonomické situace v regionu. Výsledky výzkumu budou známy koncem letošního roku.

Sdružení Energetické Třebíčsko

Sdružení vzniklo v roce 2013, zakládajícími členy jsou Rouchovany, Dukovany, Třebíč, Střední průmyslová škola Třebíč a Okresní hospodářská komora Třebíč. Předsedou je Vítězslav Jonáš.  Úkolem sdružení je přispívat k jednoznačnému definování perspektivy dalšího provozu a rozvoje Jaderné elektrárny Dukovany a podporovat výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech.

Irini Martakidisová