Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Zaměstnanci ČEZ dětem
Zaměstnanci ČEZ dětem PDF Tisk Email
Pátek, 06 Březen 2015 00:00

Jedenáctiletý Radim z Batelova je usměvavý a šikovný kluk, přesto že má kombinované postižení - dětskou mozkovou obrnu, epiliepsii a středně těžkou mentální retardaci. Zaměstnanci Skupiny ČEZ přispěli Radimovi na speciální tablet určený pro postižené děti částkou 30 000 korun, který mu doporučil psycholog Speciálního pedagogického centra z Jihlavy.

Vojtovi je 5 let a po komplikovaném porodu trpí dětskou mozkovou obrnou. Vojtíšek je velký bojovník a smíšek. Od narození cvičí Vojtovu metodu, absolvuje léčebné terapie, aby si mohl co nejvíce užívat se svými vrstevníky. Zaměstnanci Skupiny ČEZ a Nadace ČEZ přispěli částkou 50 000 korun na kočárkovozík, jehož pořizovací cena je 70 000 korun. „Radim je vždycky smutný, když musí opouštět školu dříve než ostatní kamarádi kvůli dojíždění. Proto s nimi nemůže být při odpoledních aktivitách nebo si s nimi jen tak odpoledne hrát. Moc by mu pomohl tablet, abych se s nimi mohl vídat alespoň přes internet,“ říká Radimova maminka Alena Nováčková. Péče o postižené dítě je náročná, Radimova maminka nemůže chodit do zaměstnání kvůli častým synovým nemocem. Ale v době, kdy je Radim ve škole, pomáhá jako dobrovolnice v různých organizacích. Může tak zúročit své vzdělání v oboru sociální práce. Veškerý čas potom věnuje Radimovi. Do podobného projektu se rodina zapojila poprvé.

Vojtu do projektu "Plníme přání, myslíme na druhé" doporučila zaměstnankyně Skupiny ČEZ Jana Pavlíčková. "Vojtíšek je můj prasynovec. Od jeho narození se snažíme podporovat jeho rodiče v aktivitách, které by umožnily zlepšení Vojtíškova zdravotního stavu (např. našetřit na léčbu baclofenovou pumpou nehrazenou zdravotními pojišťovnami) a ulehčily jeho zapojení do společnosti. Když bylo loni vyhlášeno téma projektu zaměřené na hendikepované děti a Vojtíškovi rodiče zrovna řešili pořízení speciálního kočárku, požádala jsem o zařazení Vojtíška do projektu. Ráda bych touto cestou poděkovala všem kolegům, kteří se do projektu zapojili a Vojtíškovi nebo jiným dětem přispěli.", popsala Jana Pavlíčková.

Rodina a přátelé se snaží pomoci pořádáním sbírek na léčbu, neboť některé terapie jsou finančně náročné a nejsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Rodiče se především snaží o to, aby Vojta začal sám chodit a více používal ruce. „Vojta je rád mezi dětmi, chodí několikrát týdně do speciální školky. Doma si rád hraje na tabletu, pravidelně jezdíme na koni a chodíme na plavání. Zaměstnancům Skupiny ČEZ moc děkujeme a jejich pomoci si vážíme, nový kočárek nám hodně usnadní pohyb po městě,“ říká maminka Zdeňka Ludvíková.

Zaměstnanci Skupiny ČEZ společně s Nadací ČEZ pomohou v rámci charitativního projektu "Plníme přání, myslíme na druhé" 56 handicapovaným dětem a jejich rodinám z celé České republiky. Energetici měli sami možnost přihlásit do projektu postižené dítě či mladého člověka ze svého okolí. Vytipovali takto 26 dětí, dalších 30 doporučila Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí, prostřednictvím které Skupina ČEZ vybrané peníze rozdělí.

Na pomoc handicapovaným dětem přispělo ze svých vlastních zdrojů 1036 zaměstnanců Skupiny ČEZ. Během pouhých šesti týdnů nastřádali 1 486 728 Kč a Nadace ČEZ tuto sumu zdvojnásobila na konečných 2 973 456 Kč. "Moc si vážím příspěvku každého z 1036 zaměstnanců. Na začátku jsme zamýšleli pomoci 20 dětem, ale díky obrovskému zapálení našich lidí, jsme nakonec jejich počet mohli rozšířit na 56," poděkovala svým kolegům Michaela Chaloupková, členka představenstva a tvář CSR aktivit Skupiny ČEZ.

Jiří Bezděk