Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy EDU odstaví 3. blok
EDU odstaví 3. blok PDF Tisk Email
Středa, 25 Únor 2015 11:43

O tomto víkendu, v sobotu 28. února, budou od přenosové sítě odpojeny turbíny 3. výrobního bloku, který začne snižovat svůj výkon z důvodu pravidelné odstávky bloku. Bude se jednat o jednu z nejkratších odstávek provozu elektrárny. Během 20 dnů proběhne zejména výměna 1/5 paliva a po provedení potřebných zkoušek bude 19. 3. blok opět uveden do běžného provozu.

Řádná údržba, efektivní koordinace prací a dobrý technický stav zařízení umožňuje minimalizovat délky odstávek jednotlivých bloků elektrárny, které jsou zejména v uplynulé době ovlivněny realizací řady investičních akcí vyplývajících ze stresstestů a modernizace elektrárny nebo rozšiřováním kontrol zařízení. Délka odstávek má přímý vliv na celkovou výrobu a následnou dodávku elektrické energie, která byla v posledních dvou letech rekordní. V roce 2014 byla celková délka odstávek 118,3 dne a pro rok 2015 je plánována ve výši 138 dnů. Po odstávce 3. bloku bude v termínu od 28. 3. – 16. 4. probíhat druhá dvacetidenní odstávka, a to na výrobním bloku číslo 2. Nejdelší, 61 denní odstávka, čeká v letošním roce blok č. 1, jehož turbíny budou od sítě odpojeny 29. 8. Opětovné přifázování je plánováno na 28.10.

V jejím průběhu budou provedeny tyto činnosti:

Kontrola tlakové nádoby reaktoru spojená s úplným vyvezením paliva z aktivní zóny

Revize nízkotlakých dílů turbín

Zprovoznění nových ventilátorových věží pro chlazení technické vody důležité

Pevnostní zkouška kontejnmentu

Dokončení seismického zodolnění budovy hlavního výrobního bloku

Poslední odstávkou roku 2015 bude 37 denní odstávka bloku č. 4, která je plánována v termínu  od 25.12. do 30.1.2016. Řada zaměstnanců elektrárny i dodavatelů budou muset i v období Vánoc chodit do práce. V průměru se jedná o cca 1000 lidí, o které se navýší pohyb v elektrárně v době odstávek.

Jiří Bezděk