Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Přispěli na Matěje
Přispěli na Matěje PDF Tisk Email
Pátek, 06 Únor 2015 00:00

Osmiletý Matěj je už téměř pět let v kómatu, do kterého upadl po operaci mandlí, když mu byly tři roky. Péče o něj dnes stojí měsíčně 55 000 korun. Na zajištění osobní asistence, zdravotních pomůcek v potřebném rozsahu a opravu monitoru základních životních funkcí, které nehradí zdravotní pojišťovna, přispěli Matějovým rodičům zaměstnanci Skupiny ČEZ a Nadace ČEZ částkou 80 000 korun.

Rodiče pečují o Matěje doma. To obnáší 24 hodinou péči, podávání léků a výživy sondou, rehabilitace, polohování, masáže. S péčí pomáhají i asistentky. Většinu těchto úkonů pojišťovny nehradí. Proto přátelé rodičů založili neziskovou organizaci PRO MATĚJE (www.promateje.cz), která potřebné finance shání. „Matýska máme doma, protože je to náš syn. Snažíme se hlavně zajistit, aby jeho život byl důstojný. Moc bychom si přáli, aby se jeho stav jednou zlepšil. Bohužel pomoc státu je v podobných případech nedostatečná. Všem zaměstnancům za jejich příspěvky moc děkujeme,“ říká tatínek Vítězslav Kocián.

 

Matěje do projektu "Plníme přání, myslíme na druhé" doporučil zaměstnanec Skupiny ČEZ Pavel Slabák, který pracuje ve Školicím a výcvikovém středisku v Brně jako výcvikový inženýr. "Tatínka malého Matěje znám doslova desítky let a tak velice dobře vím, jak moc dokáže udělat pro svoje dítě, které se ocitlo na pokraji života. Ze dne na den najednou musel začít vydělávat o dva průměrné měsíční platy navíc a k tomu zajistit 24 hod. vyčerpávající péči o Matýska vlastními silami, protože nepasuje do žádných tabulek. Matýsek potřebuje péči teď, ne až za x let. Děkuji tedy všem svým kolegům, kteří přispěli a díky patří i naší firmě, která (naštěstí!) tyto aktivity podporuje," popsal Pavel Slabák.

Zaměstnanci Skupiny ČEZ společně s Nadací ČEZ pomohou v rámci charitativního projektu "Plníme přání, myslíme na druhé" 56 handicapovaným dětem a jejich rodinám z celé České republiky. Energetici měli sami možnost přihlásit do projektu postižené dítě či mladého člověka ze svého okolí. Vytipovali takto 26 dětí, dalších 30 doporučila Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí, prostřednictvím které Skupina ČEZ vybrané peníze rozdělí.

Na pomoc handicapovaným dětem přispělo ze svých vlastních zdrojů 1036 zaměstnanců Skupiny ČEZ. Během pouhých šesti týdnů nastřádali 1 486 728 Kč a Nadace ČEZ tuto sumu zdvojnásobila na konečných 2 973 456 Kč. "Moc si vážím příspěvku každého z 1036 zaměstnanců. Na začátku jsme zamýšleli pomoci 20 dětem, ale díky obrovskému zapálení našich lidí, jsme nakonec jejich počet mohli rozšířit na 56," poděkovala svým kolegům Michaela Chaloupková, členka představenstva a tvář CSR aktivit Skupiny ČEZ.

Jiří Bezděk

 

Aktualizováno Pátek, 06 Únor 2015 09:17