Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Jarní cyklus přednášek Muzea Vysočiny
Jarní cyklus přednášek Muzea Vysočiny PDF Tisk Email
Úterý, 03 Únor 2015 00:00

V rámci jarního cyklu přednášek Muzea Vysočiny Třebíč pro rok 2015 jsme připravili celkem 5 zajímavých témat.
Cyklus zahájí v úterý 17. února 2015 v 17:30 v sedlárně třebíčského zámku Mgr. Šárka Koníčková z Mineralogicko-petrografického oddělení Moravského zemského muzea v Brně. Její přednáška se bude týkat přírodních drahých kamenů, které doprovázejí lidstvo od nepaměti a jsou považovány za symbol bohatství a moci. Posluchači se seznámí s nejznámějšími z nich a dozví se zajímavosti nejen o jejich vzniku, nalezištích, oceňování, ale i o způsobu zpracování a využití, například ve šperkařství.
Dalším hostem bude BEng. David Fic z Jemnice, který odprezentuje v úterý 3. března fotografie ze svého měsíčního pobytu v Solukhumbu - srdci nepálských Himalájí. Bude mluvit od životě šerpů, nejvyšších vrcholech světa a nepálské přírodě z pohledu cestovatele, který se vydal z Káthmandu do základního tábora Mount Everest pozemní cestou. V rámci přednáškového cyklu budou připomenuta tři významná jubilea, která připadají na rok 2015. V úterý 17. března zazní přednáška doc. PhDr. Evy Melmukové Šašecí z Historické společnosti Veritas z Telče, která připomene osobnost Mistra Jana Husa, od jehož upálení uplyne v červenci 600 let.
O čtrnáct dní později bude přednáška věnována sběratelce lidových písní Františce Kyselkové (1865-1951), rodačky z Kamenice u Jihlavy. V rámci pořadu věnovanému jejímu odkazu vystoupí v Kamenném sále třebíčského zámku pracovníci brněnského Etnologického ústavu AV ČR spolu s potomky sběratelky, zpěváčky a zpěvačkami Národopisného souboru Bítešan z Velké Bíteše a další hosté.
Závěrečná přednáška cyklu konající se v úterý 14. dubna bude věnována konci druhé světové války na Třebíčsku. Pracovník třebíčského muzea Mgr. Jaroslav Bašta tak představí historické skutečnosti vázající se k výročí 70 let od ukončení této války.
Přednášky se konají v sedlárně třebíčského zámku (s výjimkou 31. března - Kamenný sál), vstup je volný. Začátky vždy v 17:30.
Eva Tomášová