Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Granty Nadace ČEZ otevřeny
Granty Nadace ČEZ otevřeny PDF Tisk Email
Úterý, 13 Leden 2015 00:00

Také letos mají základní a střední školy možnost získat peníze na odstranění bariér budov škol, obce a města pak na sázení či obnovu alejí a stromořadí. Zájemci o podporu Nadace ČEZ mohou až do poloviny února žádat o příspěvky z grantových řízení „Oranžové schody“ a „Stromy“. Stačí vyplnit jednoduchý formulář na internetových stránkách Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ přijímá žádosti v obou grantových řízeních do 13. února. Jednoduché formuláře se vyplňují přímo na webu www.nadacecez.cz. „O výsledcích budeme všechny uchazeče informovat nejpozději do konce března. Školy a obce se tak dozví výsledek včas, aby vše stihly postavit či vysadit ještě letos,“ říká Michaela Žemličková, místopředsedkyně správní rady a ředitelka Nadace ČEZ.

Každá škola či obec může v grantových řízeních Oranžové schody a Oranžové stromy podat pouze jednu žádost o nadační příspěvek za rok. Datum, respektive pořadí zaslání žádosti rozhodování dárce neovlivní. Stejně jako v loňském roce zapojí Nadace ČEZ do rozhodování o obdarovaných i své patrony z řad známých osobností.

Oranžové schody zlepšují přístup handicapovaných žáků ke vzdělání

Nadace ČEZ pomáhá mladým lidem s tělesným postižením začlenit se mezi ostatní studenty
a minimalizovat překážky, které jim stojí na cestě za kvalitním vzděláním. Projekt Oranžové schody totiž pomáhá odstraňovat architektonické bariéry nákupem plošin, výtahů, schodišťových sedaček, schodolezů nebo zvukových a světelných naváděcích systémů.

Maximální výše příspěvku v grantu Oranžové schody činí 500 000 Kč a požádat o něj mohou všechny základní, střední a vyšší odborné školy. Celkem se v uplynulých letech mezi bezbariérové zařadilo už 37 škol. Na Vysočině podpořila Nadace ČEZ školy v Třebíči, Dušejově a Křižanově, na jižní Moravě to byla škola v Ivančicích a v letošním roce otevřela vozíčkářům své brány Základní škola J. A. Komenského v Kyjově. Její žádost doporučil šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek, patron projektu Oranžové schody.

Stromy Nadace ČEZ podporují návrat alejí do Česka

Nadace ČEZ už pátým rokem podporuje jak vznik nových stromořadí, tak i obnovu zanedbané zeleně v místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely. Doposud města a obce z poskytnutých grantů obnovily či nově vysadily 149 stromořadí, na Vysočině a jižní Moravě vyrostlo 44 alejí za více než 4 miliony korun. Do sázení se např. zapojily i děti z mateřské školy v Koněšíně či spolek hasičů z Ketkovic.

Nyní otevřené grantové řízení je určeno pro ty, kteří chtějí sázet stromy už letos na jaře. Ti, kteří preferují podzimní termín výsadby, budou moci podat žádost v průběhu července. Maximální výše příspěvku činí 200 000 Kč.

Veškeré potřebné informace o grantových řízeních Oranžové schody a Stromy, pravidla i formuláře najdete na stránkách Nadace ČEZ:

http://www.nadacecez.cz/cs/vyhlasovana-grantova-rizeni/oranzove-schody.html

http://www.nadacecez.cz/cs/vyhlasovana-grantova-rizeni/stromy.html

Jana Štefánková