Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Simeona Zikmundová superúřednicí?
Simeona Zikmundová superúřednicí? PDF Tisk Email
Neděle, 11 Leden 2015 15:31

V nedělních Otázkách Václava Moravce ve vysílání programu ČT 1 zazněla zajímavá informace. Moderátor populárního pořadu během debaty o novém zákonu o státní správě vzpomenul i výběrové řízení na „superúředníka“, tedy šéfa všech úředníků na všech státních úřadech. Do konkurzu se původně přihlásilo 21 uchazečů, tři byli vyřazeni, protože nesplnili kvalifikační předpoklady. Do druhého kola postoupila desítka kandidátů, se kterými ministr koncem týdne provedl osobní pohovor. Výběr pak byl zúžen na tři. Mezi nimi Václav Moravec jmenoval Simeonu Zikmundovou z Třebíče. I když informaci nejlze ověřit z nezávislého zdroje, zdá se být věrohodná. Václav Moravec má dobré zdroje. Ministr vnitra Chovanec (ČSSD) zprávu s úsměvem komentoval slovy: "Nemohu to ani potvrdit, ani vyvrátit". Kandidát, který bude ve středu do nejvyšší úřednické funkce vybrán, musí do jednoho roku doložit znalost cizího jazyka na maturitním stupni, to je úroveň B2.

Zikmundová působila řadu let jako ředitelka na Krajském úřadu v Jihlavě. Nyní dva roky v Třebíči na postu tajemnice městského úřadu. V mezidobí na Nejvyšším kontrolním úřadu, kam si ji "vytáhl" jeho prezident František Dohnal.

Názory na ni se diametrálně liší. „Je to schopná a loajální úřednice,“ charakterizoval ji krajský zastupitel, který ji zažil jako ředitelku krajského úřadu. „Je tělem a duší oddána lidovcům,“ dodal. „Na nás byla pes, nelitujeme, že si ji Dohnal vytáhl na NKÚ,“ říká krajský úředník.

Právě působení na NKÚ vyvolává určité pochybnosti. František Dohnal se na Zikmundovou velmi spoléhal. Kryla mu záda, psaly noviny. Schopná úřednice podle tisku uváděla do pořádku přehmaty svého šéfa. Sama to nazývá "strategickými cíli“. Dostávala nadstandardní odměny, přesahující tu 440 tisíc, tu zase 330 tisíc a různé finanční bonusy, prý za tvrdou práci. Právě plýtvání penězi Františku Dohnalovi policisté vyčítali. I když je téměř neuvěřitelné, že by se jako vrchní ředitelka správní sekce nepodílela např. na zadání personálního auditu za dva milióny, na přípravě nevýhodné nájemní smlouvy na sídlo úřadu, na angažmá úklidové firmy bez výběrového řízení, či na podobných kouscích, nebyla policií obviněna.

Na výtky ohledně svého působení na NKÚ odpovídala na svém webu svérázně. „Budeme naším Pánem hodnoceni podle ovoce, které vydáváme. Na NKÚ jsem pracovala tvrdě a poctivě, v souladu s hodnotami, které do mého života přinesl Ježíš Kristus“.

František Ryneš

Aktualizováno Neděle, 11 Leden 2015 20:11