Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Tříkrálová sbírka v Třebíči
Tříkrálová sbírka v Třebíči PDF Tisk Email
Sobota, 27 Prosinec 2014 00:00

Charita Česká republika pořádá 1. - 14. ledna 2015 na území ČR další ročník Tříkrálové sbírky. Koledníci se vydají do domácností již po patnácté. Oblastní charita Třebíč zapojí do sbírky ve městech i na venkově opět přes tisíc koledníků.

V našem městě již tradičně navštíví ředitel Oblastní charity Třebíč, Petr Jašek, se svou skupinkou městskou radnici, a to v pondělí 5. 1. 2015. V tento den přibližně od 15.00 hod. zveme všechny občany Třebíče na Karlovo náměstí, aby se připojili ke starostovi a dalším představitelům města při Vítání Tří králů a účastnili se tříkrálového průvodu. Zveme vás, abyste se oblékli do lidových kostýmů sedláků, pastevců, různých dalších prostých lidí s košíčky, koši, vozíky, píšťalami, houslemi, aj. nástroji a připojili se k nám. Společně obejdeme náměstí a zamíříme k živému betlému u vánočního stromu. Společně se Třemi králi si za zvuku harmoniky zazpíváme pod vánočním stromem u živého betléma koledy. Přijdou také zahrát trumpetisté z kapely Rouchovanka. Děti se budou moci svézt na ponících ze Střední zemědělské a veterinární školy, přítomny budou i 2 kozy, 2 oslíci a lama ze ZOO Rebeka p. Slámy. Žáci ZŠ na Václavském náměstí všem zahrají vánoční divadélko, pro zahřátí bude podáván horký čaj a punč.

Ve středu 7. 1. 2015 se vypraví charitní Tři králové do Jaderné elektrárny Dukovany. V čase oběda budou koledovat v budově ABI v prostoru před jídelnou.

Jak probíhá Tříkrálová sbírka

Kolednickou skupinku tvoří zpravidla tři koledníci v kostýmech Tří králů (není podmínkou). Vedoucí skupinky se na požádání prokáže platným průkazem, který ho zplnomocňuje

k provádění sbírky.

Koledníci nosí s sebou pokladničku s červenobílým logem Charity úředně zapečetěnou dvěma pečetěmi (jedna s razítkem Oblastní charity Třebíč, druhá s razítkem místního městského nebo obecního úřadu).

Dárci, kteří přispějí do pokladničky, dostanou jako symbolické poděkování malý tříkrálový cukřík a informační letáček se záměrem současné a využitím minulé sbírky (většině domácností jsou letáčky dodávány do poštovních schránek roznáškovou službou).

Se svolením obyvatel bytu nebo domu koledníci napíší křídou na domovní dveře znamení K+M+B 2015, začáteční písmena latinských slov Kristus Mansionem Benedicat 2015, v překladu Kriste, požehnej tomuto obydlí v roce 2015!

Děkujeme všem, kteří vlídně přijmou naše koledníky a přispějí do jejich pokladniček! Velké poděkování patří i koledníkům, kteří věnují nezištně svůj čas ve prospěch pomoci druhým!

Jaký je záměr s Tříkrálovou sbírkou 2015 v Oblastní charitě Třebíč

Také v roce 2015 bychom chtěli využít peněz z Tříkrálové sbírky k rozvoji našich služeb pro potřebné lidi: zakoupit vybavení pro Domácí hospicovou péči, podpořit pracovní terapii pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, realizovat program zaměřený na pomoc ohrožené mládeži potýkající se s problémy ve vztazích, v komunikaci, trpící šikanou apod. Část výtěžku bychom směřovali rané péči, službě poskytující pomoc a podporu rodinám s dětmi se zdravotním postižením do 7 let a na zdravotnický materiál pro K-centrum Noe. Dále bychom prostředky z Tříkrálové sbírky využili na poskytování individuální pomoci lidem, kteří se ocitli v nouzi. Prosíme, upozorněte na tuto možnost lidi, kteří potřebují pomoc.

Jak byla použita Tříkrálová sbírka 2014

Výtěžek Tříkrálové sbírky pořádané Oblastní charitou Třebíč v lednu 2014 činil 1 960 346 Kč. Podílelo se na ní 395 skupinek koledníků a zapojilo se přes 1 000 dobrovolných pomocníků.

Pomoc směřovala do Stacionáře Úsměv na zakoupení automobilu vhodného pro přepravu osob s mentálním a kombinovaným postižením. Z výtěžku byla podpořena služba TaxiS poskytující podporu osobám, které v důsledku svého omezení, ať již zdravotního či sociálního, mají ztížený přístup k získání zaměstnání, dále Osobní asistence, Klub Archa  nabízející seniorům pravidelné trávení společných chvil v prostorách domů s pečovatelskou službou v Třebíči a nízkoprahový klub BARÁK. Peníze jsme využili též na projekt K-centra Noe a na opravu keramické dílny v Ambrele – Komunitním centru pro mládež.  V neposlední řadě byla hrazena individuální pomoc lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci a poskytli jsme také příspěvek na zahraniční humanitární pomoc lidem trpícím válkou na Ukrajině.

Martina Veselá, Blanka Spilková