Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Příběhy neobyčejné energie dospěly do finále
Příběhy neobyčejné energie dospěly do finále PDF Tisk Email
Úterý, 16 Prosinec 2014 00:00

V neděli 14. prosince proběhl v prostoru divadla La Fabrica v pražských Holešovicích neobyčejný večer. V přátelské atmosféře se tu sešli tvůrci i hrdinové dokumentárního cyklu Příběhy neobyčejné energie a také zástupci České televize a Nadace ČEZ, aby uzavřeli projekt předáním cen všem projektům. O pořadí snímků vyprávějících osudy obyčejných lidí, kteří svou energii věnují neobyčejným věcem, rozhodlo divácké hlasování.

Osm půlhodinových dokumentů, které odvysílala Česká televize během listopadových víkendů, zhlédl jeden milion diváků. Jako příběh nejvíce naplněný neobyčejnou energií diváci určili díl s názvem Pod střechou režírovaný Janem Foukalem. Vypráví příběh Aleše Krajdla, který usiluje o rekonstrukci barokního stavení Zděná ve středočeské obci Zaječov.

Pro druhý nejoceňovanější projekt bylo připraveno 300 tisíc korun. Šek na tuto částku mohla díky hlasům diváků převzít Zdena Palátová. „Jakože neslyšící jsem měla problém sehnat práci. Proto jsem založila firmu, která se specializuje na zaměstnávání handicapovaných všeho druhu,“ říká Zdena Palátová, předsedkyně sdružení Vrátka v Třebíči. Její příběh zachytila dokumentaristka Theodora Remundová.

Třetí cenu a šek na 200 tisíc získal projekt Občanského sdružení Radovanovy cesty, které se věnuje rozvíjení sociálních a psychických schopností dětí s autismem. Snímek Olgy Sommerové sleduje pět trpělivých nadšenců v čele se zakladatelem sdružení Janem Pušem, jak s dětmi s autismem tráví týden na letním táboře.

V neděli večer ale vítězili všichni. Protagonisté dalších pěti Příběhů neobyčejné energie získali každý šek na 100 tisíc korun, které využijí na další rozvíjení své společensky přínosné činnosti.

Mezi oceněnými byl i František Kraus z Břeclavi, amatérský ornitolog, jehož příběh natočil Jan Gogol ml. Dalším protagonistou z jižní Moravy byl Jan Škrkal z Dubňan u Hodonína, který deset let bojuje s Parkinsonovou nemocí. Dokument z dílny Evy Hníkové sleduje sportovní zápolení parkinsoniků v tzv. „Parkinsoniádě“. Oba si odnáší 100 tisíc korun pro své bohulibé aktivity.

Celkově se tak rozdalo 1 500 000 korun. Skupina ČEZ figuruje v dokumentárním projektu České televize jako koproducent, Nadace ČEZ pak projekty finančně podpořila. „Za hlavní přínos dokumentárního cyklu považujeme to, že se lidé o těchto projektech dozvěděli.

Díky spolupráci se zkušenými dokumentaristy vznikl pozoruhodný cyklus, jenž ukazuje, jaké divy dokáže lidská energie, která je pro nás na prvním místě, před tou naší,“ uvedla Michaela Chaloupková, členka představenstva a tvář CSR aktivit Skupiny ČEZ.

Jana Štefánková