Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Nadace ČEZ: Nový přechod a alej v Hrotovicích
Nadace ČEZ: Nový přechod a alej v Hrotovicích PDF Tisk Email
Pondělí, 15 Prosinec 2014 00:00

Město Hrotovice slavnostně otevřelo novou alej stromů a hned tři nové přechody pro chodce. Dva z nich se nachází v blízkosti školy, poslouží tedy převážně malým školákům, třetí přechod se nachází na frekventované ulici u autobusového nádraží. Oba projekty podpořila Nadace ČEZ celkovou částkou 300 tisíc korun ze svých grantových programů Stromy a Oranžové přechody.

Pozemek nad hrotovickým zámkem byl nedávno zkrášlen novým parkem u chráněného bydlení, dnes se otevřela další „zelená“ část s vysázenými habry a kulovitými javory. „Stromky jsou podsázeny trvalkou rozchodník a hortenziemi, také zeleným buxusem. Bude se to tady zelenat celý rok,“ říká s úsměvem zpracovatel projektu a realizátor výsadby Jiří Dvořák z firmy Kavyl Mohelno.

Výsadba aleje stromů je součástí většího projektu úprav okolí zámku, které realizuje naše město. Snažíme se, aby zámek i s přilehlým prostranstvím dobře sloužil i generacím, které přijdou po nás. Děkuji všem zúčastněným, Nadaci ČEZ za poskytnutou podporu,“ sdělila při slavnostním předání starostka města Hrotovice Hana Škodová.

Nové stromky zvědavě okukovaly děti z místní mateřské školky a hned poté se přesunuly k novým přechodům, které právě jim a starším kamarádům ze ZŠ Hrotovice usnadní cestu do školy přes frekventovanou silnici.

„Není to náhoda, že nestane se nehoda, bude to pohoda,“ vítaly příchozí děti svým zpěvem. Také předaly zástupcům Nadace ČEZ obrázky, které z radosti z nových přechodů namalovaly. Po slavnostním přestřižení pásky si hned bezpečně vyzkoušely chůzi po nových přechodech.

„Výsadba nových alejí i požadavky na nová osvětlení přechodů mají neuvěřitelný ohlas. O podporu se hlásí desítky obcí a měst. To je pro nás ukazatel v těchto aktivitách i v příštím roce pokračovat,“ sdělil při slavnostní akci člen správní rady Nadace ČEZ Vladimír Černý.

Jana Štefánková