Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Otevření rozhledny na Pekelném kopci
Otevření rozhledny na Pekelném kopci PDF Tisk Email
Pátek, 05 Prosinec 2014 21:52

V pátek 5. prosince 2014 byla za účasti zástupců Regionálního operačního programu Jihovýchod Eriky Šteflové a Tomáše Vonky, zhotovitele stavby Jana Pálky, architekta rozhledny Pavla Jury a vedení města otevřena nová rozhledna na Pekelném kopci a TouristPoint v Třebíči.

Na rozhledně na Pekelném kopci čekalo na pozvané a návštěvníky vystoupení žáků ze Základní školy Stařeč. Každý z návštěvníků obdržel perníkovou rozhlednu, kterou připravili studenti Hotelové školy v Třebíči. Po skončení programu na rozhledně se společně všichni přemístili do Národního domu na Karlově náměstí, kde byla představena místnost pro turisty, tzv. TouristPoint. V minulosti rozhledna na Pekelném kopci stávala. Po několik desítek let se však turisté museli spokojit s výstupem na vrchol bez pohodlného výhledu do krajiny. Dnes díky iniciativě Mikroregionu Třebíčsko a investorství města Třebíče se mohou návštěvníci opět dívat do krajiny z 26,5 metrů vysoké rozhledny.

K rozhledně vede značená stezka pro turisty, která začíná u polikliniky na Vltavínské ulici. Pro turisty bylo v rámci projektu zřízeno i zázemí – TouristPoint, kde mohou návštěvníci Třebíče a regionu využít WC, sprchy, úschovnu zavazadel, stojany na kola a stoly s lavicemi k příjemnému posezení a oddechu.

Realizace obou částí projektu přišla včetně DPH dohromady na 12,3 milionů korun. Z toho 85 % z celkové částky uhradí dotace od Evropské unie prostřednictvím ROP Jihovýchod.

Marie Vrzáková (redakčně kráceno)