Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Ledem zatížené stromy mohou ohrožovat okolí
Ledem zatížené stromy mohou ohrožovat okolí PDF Tisk Email
Středa, 03 Prosinec 2014 06:19

Mrznoucí déšť s následnou tvorbou ledovky způsobil v uplynulých dnech přetížení některých stromů na území města. Stromy se pod tíhou ledu ohýbají, místy dochází i k lámání větví či celých korun stromů. Výrazně horší je situace ve vyšších polohách a na návětrné straně města (ulice Heyrovského, Dukovanská, I. Olbrachta, Fr. Hrubína, Benešova, atd.). Nejvíce postiženým druhem stromu je bříza bradavičnatá, která je obecně vzhledem k velkému množství relativně slabých větví náchylná k lámání.

Odbor komunálních služeb MěÚ Třebíč průběžně mapuje rozsah vzniklých škod a odborné firmy spolu se složkami integrovaného záchranného systému pracují na jejich odstranění. Celkem se jedná na území celého města o několik desítek vzrostlých stromů. Přednostně se likvidují dřeviny bezprostředně ohrožující okolí, nutná údržba poškozených korun stromů v případech, kdy bude možné i přes jejich poškození stromy zachovat, bude následovat v závislosti na klimatických podmínkách. Současný promáčený terén neumožňuje vjezd techniky na plochy zeleně, aniž by došlo k vyježdění kolejí.

Město Třebíč se v této souvislosti obrací na občany s výzvou, aby dbali zvýšené opatrnosti, zbytečně nevstupovali pod ledem přetížené stromy a chránili v rámci možností i svůj majetek (např. přeparkovali svá vozidla mimo ohrožená místa). Mimo jiné tím zlepší i podmínky pro zasahující zahradnické firmy, podílející se na likvidaci vzniklých škod.

Marie Vrzáková