Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč se přibližuje k dálnici
Třebíč se přibližuje k dálnici PDF Tisk Email
Neděle, 30 Listopad 2014 00:00

Severně od Třebíče u Pocoucova probíhá úprava vozovky, po které se řidiči za pár měsíců dostanou rychleji z Třebíče na dálnici D1.

Běhehem posledního listopadového týdne začali stavaři upravovat silnici mezi týnskou křižovatkou kousek za Třebíčí a Pocoucovem. Spojovací úsek mezi Třebíčí a její místní částí Pocoucov je veden kopcovitým zalesněným terénem, plným serpentin a nepřehledných úseků, které zpomalují řidiče a tím prodlužují čas, za který je možné dostat se z Třebíče na dálnici D1 u Velkého Meziříčí. V současnosti trvá doba jízdy na dálnici přes 20 minut. Už od roku 2000, kdy započaly první práce v rámci snížení dojezdového času na D1 z Třebíče, se snaží město dosáhnout 15 minutového intervalu.

Nejprve se začalo s vyznačením nové trasy a s úpravou okolního povrchu, mezi které například patří převezení zeminy, vykácení části lesa a zničení části pole. Pro řidiče se zatím nic nemění. Stále budou jezdit po staré silnici, práce zatím kompletně probíhají mimo starou vozovku. V rámci zkrácení dojezdového času bude za celkovou sumu 97 milionu korun zbudována nová rovná cesta a přes údolí povede most. „Finance budou čerpány z Regionálního operačního programu Jihovýchod," řekla mluvčí Krajského úřadu Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Obyvatelé Pocoucova nevítají tyto změny s nadšením. Mají obavy z bezohlednosti řidičů v obci. Těm totiž už nic nebrání v rychlém průjezdu vesnicí. Rodák z Pocoucova pan František Votoupal vyjádřil své obavy: „Teď se od Třebíče k nám moc předjíždět nemůže, je to tam nepřehledné, až se to ale srovná, tak tam nikdo žádné zábrany mít nebude a do vsi bude vjíždět rychleji než teď." Navíc se ani neplánuje stavět obchvat Pocoucova, o kterém se dříve uvažovalo. Tím pádem se ještě více stíží život tamních obyvatel.

Práce budou probíhat do doby, než přijdou silné mrazy nebo nezačne silně sněžit.

Karel Čapka