Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Příběhy neobyčejné energie
Příběhy neobyčejné energie PDF Tisk Email
Pondělí, 24 Listopad 2014 07:12

Česká televize odvysílá v průběhu listopadu cyklus autorských dokumentárních filmů Příběhy neobyčejné energie. Snímky vznikly ve spolupráci se Skupinou ČEZ a vypráví osudy obyčejných lidí, kteří svou energii věnují neobyčejným věcem. V Třebíči byl zdokumentován příběh osob, angažujících se v občanském sdružení Vrátka. Režisérkou příběhu byla Theodora Remundová, která přijela na promítání a besedu k dokumentu do Třebíče 10. listopadu.

Režisérka dokumentu Theodora Remundová přijela na veřejné promítání a besedu k dokumentu v pondělí 10. listopadu do Třebíče. Samotný dokument bude totiž odvysílán až 30. listopadu a na hlasování by už nezbývalo příliš času. "Otevřená vrátka symbolizují naše snažení,“ vysvětluje název třebíčské kavárny Vrátka Zdeňka Palátová a pokračuje: „Chceme totiž postiženým lidem otevřít cestu zpět do života, ve kterém by si nepřipadali zbyteční.“ Paní Palátová a její spolupracovníci se nezaměřují na nějaké konkrétní handicapy, snaží se pomoci všem lidem, kteří jsou z nejrůznějších důvodů znevýhodnění na trhu práce. „Často je to tak, že nehledáme člověka pro určitou práci, ale vytváříme pracovní pozice podle toho, v čem je kdo dobrý,“ doplňuje Zdeňka Palátová. Díky tomuto přístupu mají Vrátka velké množství rozmanitých provozoven a stále přemýšlejí, kde všude by mohli jejich potenciální zaměstnanci najít uplatnění.

Každý, kdo se aktivně snaží přispívat k zlepšení kvality života ve svém okolí, se mohl od listopadu 2013 do ledna 2014 přihlásit do společného projektu České televize a Skupiny ČEZ Příběhy neobyčejné energie. Sešlo se na 500 projektů, z nichž bylo k televiznímu zpracování vybráno osm. Vedení projektu se ujala oceňovaná dokumentaristka Erika Hníková. „Mám radost nejen z toho, že se povedlo najít zajímavá témata a osobnosti s neobyčejnou energií, ale že se povedlo natočit i z filmařského hlediska výjimečný projekt,“ zhodnotila Erika Hníková společné úsilí českých dokumentaristů.

Příběhy je možné sledovat na ČT 2 každý víkend do 30. listopadu.

Všechny odvysílané příběhy podpoří Nadace ČEZ celkovou částkou 1,5 milionu korun. O tom, kolik který projekt dostane na svůj další rozvoj peněz, rozhodnou diváci prostřednictvím SMS hlasování. Hlasovat je možné od 9. listopadu do 11. prosince. Chcete-li podpořit dokument o třebíčských „Vrátkách“, na telefonní číslo 906 11 09 pošlete sms ve tvaru: ENERGIE 8, cena SMS je 9,-Kč.

Jana Štefánková