Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy EDU: nucená odstávka bloků 3 a 4
EDU: nucená odstávka bloků 3 a 4 PDF Tisk Email
Středa, 05 Listopad 2014 23:00

Personál  JE Dukovany  dnes  5.11. dopoledne zahájí z důvodu netěsnosti na potrubí jednoho ze tří systémů technické vody důležité (TVD1, TVD2, TVD3) odstavování 3. a 4. výrobního bloku.

Technická voda důležitá chladí v elektrárně důležité technické a bezpečnostní  systémy. Netěsnost vznikla v pondělí 3.11. na 2. systému (TVD2) v blízkosti stavby nových ventilátorových věží  pro 3. a  4. výrobního blok.  Chlazení technických systémů obou bloků bylo převedeno na ostatní dva systémy TVD3 a TVD1.

Předpisy pro bezpečný provoz v takovém případě umožňují provoz bloků 3 a 4 další tři dny (72 hod). Lhůta je využita k identifikaci a odstranění  příčiny poruchy potrubí. Protože v této lhůtě nebude možné poruchu na TVD2 odstranit, rozhodlo vedení elektrárny odstavit 3. a 4. blok, pro které porušený systém pracuje (1. a 2. blok nejsou poruchou nijak dotčeny). V rámci této odstávky opraví porušené potrubí. Během úniku vody ze systému technické vody důležité došlo také k vytopení přilehlé a níže položené stanice pitné vody, což částečně omezilo její rozvod po jaderné elektrárně. Dodávka pitné vody byla neprodleně zajištěna náhradním způsobem. V současnosti se prostory stanice pitné vody vysušují aby mohly být uvedeny znovu do normálního provozu.

O opravě potrubí  a dalším vývoji situace vás budeme včas informovat.

Provoz JE Dukovany dnes:

1. blok 100%   - výkon turbogenerátorů        498 MWe

2. blok 99,2% - výkon turbogenerátorů         492 MWe

3. blok 100% - výkon turbogenerátorů         491 MWe

v 18:00 hodin zahájeno snižování výkonu a odstavování bloku

4. blok v 10:00 zahájeno snižování výkonu a odstavování bloku

Petr Spilka