Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Všední a sváteční stůl na zámku a v paláci
Všední a sváteční stůl na zámku a v paláci PDF Tisk Email
Neděle, 19 Říjen 2014 05:57

Přijměte pozvánku na druhou přednášku podzimního cyklu Muzea Vysočiny Třebíč, která se uskuteční v úterý 21. října 2014 v 17:30. Naším hostem bude PhDr. et Mgr. Vítězslav Štajnochr, Ph.D. z Prahy, který nám přiblíží problematiku stolování ve šlechtickém prostředí. Přednáška se koná v prostorách Zámku Třebíč - v sedlárně, vstup volný. Přijďte se dozvědět něco nového.

Dozvíte se více o stolování na šlechtických sídlech stolování o všedních dnech v roce, o postních dnech, o nedělích, stolování při společenských příležitostech a také o stolování personálu. Specifický alimentární režim, tj. stravovací pořádek, představuje stolování o speciálních hostinách a stolování o hodech.

V obecném povědomí stále panuje představa o permanentních panských hostinách či hodech a pitkách, ba o nevázaném obžerství a opilství, povědomí deformovaném letitou komunistickou ideologií třídní nenávisti.

Reálný alimentární režim šlechty, všední i sváteční, byl ovšem zcela jiný. Starobylé šlechtě byla vlastní po léta pěstěná vysoká kultura a ušlechtilý mrav.

Eva Tomášová