Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Koláč pro hospic
Koláč pro hospic PDF Tisk Email
Úterý, 14 Říjen 2014 00:00

Oblastní charita Třebíč pořádala ve středu 8. 10. 2014 pošesté akci Koláč pro domácí hospicovou péči a připomněla si tak Světový den hospicové a paliativní péče, jejímž cílem je zvýšit informovanost veřejnosti o hospicích a paliativní péči, a také získat finanční prostředky pro jejich činnost. Nikde na světě není tato péče zcela hrazena státem, a tak se neobejde bez pomoci dobrovolníků a darů štědrých a laskavých lidí.

Akce proběhla v rámci třebíčské Charity v Třebíči, Náměšti n. O., Hrotovicích a Jaderné elektrárně Dukovany. Celkem bylo za spolupráce s Obchodní akademií a Hotelovou školou Třebíč napečeno pro tuto akci 1000 koláčků. S uskutečněním sbírky v jednotlivých místech vypomáhali studenti Střední zdravotnické školy v Třebíči. Lidé, kteřípřispěli do kasičky alespoň desetikorunou na Domácí hospicovou péči, si mohli odnést chutný koláč. Po rozpečetění jednotlivých pokladniček byl zjištěn výsledek této sbírky ve výši 17 666 Kč. Lidé tedy byli štědří a často věnovali i více než pouho desetikorunu.

V rámci akce bylo sponzorsky napečeno v pekařství Vonka 8 velkých kulatých koláčů, které pracovnice Domácí hospicové péče věnovaly jako symbolické poděkování za spolupráci představitelům jednotlivých úřadů a dalším spolupracovníkům či podporovatelům této služby.

Ve stánku na Karlově nám. v Třebíči se zájemci mohli informovat o možnostech využití péče o nevyléčitelně nemocné v domácím prostředí. Zároveň zde probíhalo i měření krevního tlaku a glykemie, které využilo zhruba 50 zájemců. Jaderná elektrárna Dukovany zapůjčila elektromobil.

Součástí této akce byla přednáška primáře MUDr. Ladislava Kabelky, PhD., s názvem „Paliativní péče - most přes propast nevyléčitelné nemoci“ konaná dne 7. 10. 2014 v Městské knihovně Třebíč.

Marie Paločková

 

Aktualizováno Pondělí, 13 Říjen 2014 21:50