Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy V kříži na Litoltově ulici se našel poklad
V kříži na Litoltově ulici se našel poklad PDF Tisk Email
Čtvrtek, 09 Říjen 2014 00:00

Během restaurátorských prací, které nechává odbor školství a kultury Městského úřadu Třebíč dělat na kamenném kříži na Litoltově ulici, se našel poklad.

Během restaurátorských prací, které provádí akademický sochař a restaurátor Martin Kovařík ve Svratce, byla ve spoji mezi jednotlivými díly objevena kovová schránka.  Jedná se patrně o dobový předmět denní potřeby, kovovou dózu o průměru 30 mm a výšce 50 mm s povrchem zdobeným ornamenty.

Obsah byl odborně vyjmut Mgr. Jitkou Padrnosovou, Ph.D., zástupkyní ředitele Okresního archivu Třebíč, za účasti starosty města Třebíče, MVDr. Pavla Heřmana a tajemníce Městského úřadu Třebíč JUDr. Simeony Zikmundové.

Celkem bylo ve schránce pět kovových mincí, jedná se o:

4 krejcar, datum ražby 1860

10 krejcar, datum ražby 1869

20 krejcar, datum ražby 1869

1 krejcar, datum ražby 1860

5/10, datum ražby 1859

Součástí obsahu schránky byly také písemné dokumenty, které byly s ohledem na nevyhovující stav způsobený vlhkostí předány k posouzení a následné konzervaci či odbornému restaurátorskému zásahu Muzeu Vysočiny Třebíč. Aktuálně nelze obsah písemných dokumentů určit. Kamenný kříž je kulturní památkou ve vlastnictví města Třebíče a jeho obnova je finančně podpořena Krajem Vysočina.

Marie Vrzáková