Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Šance pro děti v ohrožení
Šance pro děti v ohrožení PDF Tisk Email
Pondělí, 29 Září 2014 06:34

Každé dítě v České republice má právo na spokojené dětství. Legislativa našeho státu deklaruje, že ideální institucí pro zajištění bezpečí, pohody a prosperity dítěte je rodina. Bohužel i na zdravé Vysočině vyrůstají děti v rodinách, kde teplo rodinného krbu chybí. Rodiče svoji roli ochránce a vychovatele nezvládávají. Mnohdy jsou mladí a nezralí nebo závislí na alkoholu a drogách. Někteří mají osobnostní či zdravotní omezení, řeší partnerské problémy, zadlužení. Děti jsou v těchto rodinách nešťastné, zanedbávané, zneužívané, cítí se osamělé a to je mnohdy důvod proč zlobí. Systémová pomoc právě ohroženým rodinám je stěžejním posláním organizace STŘED,o.s.

„Naším prvořadým zájmem je být dobrým partnerem veřejné správě v roli schopného pomocníka původní - biologické rodině tak, aby zvládala svoji roli a děti nekončili v ústavní nebo náhradní rodinné péči“: sdělila Martina Bártová, ředitelka organizace.

STŘED,o.s. je téměř desetiletým prostředníkem pomoci dětem v ohrožení na Vysočině. Na období dvou let získal prostředky z Finančních mechanismů Evropského hospodářského prostoru, kam přispívá Island, Lichnštejnsko a Norsko a může tak posílit svoji roli místně dostupných poskytovatele služeb sociální prevence.

Nový projekt je postaven na potřebách stávajících klientů organizace, dlouhodobě spolupracujících organizací, ale i na potenciální žadatele o pěstounskou péči. Cílovou skupinou jsou jak biologické rodiny, kterým hrozí rozpad, tak i rodiny pěstounské, kde žijí děti vyžadující odbornou pomoc, psychologické, sociální, výchovné poradenství, terapii či sdílení běžných životních radostí a starostí v jejich přirozeném prostředí. V období od září 2014 do dubna 2016 proběhne více jak 600 konzultací v budovách organizace v Třebíči na Mládežnické ulici, v Moravských Budějovicích na ulici Husově nebo v přirozeném prostředí klientů. Terénní pracovníci provedou minimálně 60 návštěv v rodinách a klientům poskytnou 300 hodin terapeutické péče. Program dvou říjnových konferencí bude korespondovat s trendy v péči o děti v ohrožení a potvrdí nezbytnou spolupráci s pracovníky sociálně-právní ochrany městských úřadů v kraji Vysočina. Sami pracovníci organizace posílí svojí odbornou kapacitu a absolvují tři dlouhodobé vzdělávací programy z oblasti motivační rozhovory, terapeut přístup zaměřený na řešení a filiální terapie.

„ Na tuto výzvu donátora jsme dlouho čekali. Byli jsme si vědomi toho, že je přímo „šitá na míru“ našemu zájmu. Chceme, aby děti a mladiství se zdravotním a sociálním znevýhodněním na Vysočině vyrůstali v přirozeném prostředí vlastní rodiny nebo rodiny náhradní a každý krokem usilujeme o to, aby se na Vysočině zvýšil poměr rodinné péče na úkor péče ústavní“:  zakončila Martina Bártová.

Mgr. MartinaBártová