Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Charita oslavila svůj svátek
Charita oslavila svůj svátek PDF Tisk Email
Neděle, 28 Září 2014 14:57

Slavnostním oceněním pracovníků v oblasti dobročinnosti vyvrcholila každoroční připomínka patrona charitního díla - sv. Vincence z Pauly. Setkání se konala 23. září v kostele sv. Tomáše v Praze 1.

Při mši svaté v úvodu slavnosti přirovnal světící biskup Mons. Pavel Posád oslavu Dne Charity k „dožínkám“, které jsou také příležitostí k ohlédnutí a bilanci. Současně připomněl vzor Matky Terezy, která se „vydávala do krajnosti“, a přítomné povzbudil v duchu hesla „přes nesnáze ke hvězdám“. „Jmenujte mi jinou činnost, která nás naplňuje tak, jako je služba druhým,“ položil řečnickou otázku v úvodním slově ředitel Charity ČR Lukáš Curylo, aby tím vyjádřil své uznání všem, kteří věnují svůj čas a nasazují své síly pro lidi v nouzi.

Poté převzalo devět vynikajících pracovníků a dobrovolníků z rukou biskupa Pavla Posáda, ředitele Lukáše Curyla a zástupce firmy T-Mobile Borise Kučery Cenu Charity ČR za rozvoj charitního díla. Na toto ocenění nominovalo po jednom kandidátovi všech osm diecézí a také Řeckokatolická charita.

Za diecézi Brno ocenění obdržela Mgr. Jana Štefánková, dobrovolnice Dobrovolnického centra Oblastní charity Třebíč. „Ocenění přebírám jako prostředník zástupů lidí s dobrým srdcem, konkrétně v mém okolí jsou to mí kolegové z JE Dukovany, se kterými každý měsíc navštěvuji Domov pro seniory na Koutkově ulici v Třebíči. Naše setkávání jsou oboustranně obohacující. Připojují se další lidé, kteří chtějí věnovat to nejcennější – svůj čas. Jsem za to moc ráda, je to důkaz toho, že to s naší společností ještě není tak zlé,“ sdělila při slavnostní ceremonii Jana Štefánková.

Slavnostní předávání Cen Charity je součástí každoroční celostátní kampaně Den Charity, která se koná v období kolem svátku sv. Vincence z Pauly (27. 9.) podle možností místních Charit. Většinou jsou pořádány dny otevřených dveří, prezentace a kulturní a společenské akce.

Marie Paločková