Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dukovany opět ve tmách?
Dukovany opět ve tmách? PDF Tisk Email
Čtvrtek, 21 Leden 2010 16:18

Ve čtvrtek proběhlo v Jaderné elektrárně Dukovany tradiční cvičení BlackOut o ztrátě elektrického napájení části elektrárny.  Elektrárna a její partneři cvičí pravidelně po skutečných událostech v srpnu a září v roce 2006 po problémech v přenosové síti Evropské unie pracovala JE Dukovany v ostrovním režimu.

I tentokrát zvolil scénář za iniciátora obtíží extrémní poryvy větru.Působením větru dojde k pádu stožárů vedení V511, 512 (SOK1-OSL) ze Sokolnic do Oslavan. Tím dojde k výpadku vedení  V5586,5587 (OSL-EDU)  mezi Oslavany a EDU kde se automaticky přepojí na  V5584,5585 (SLV1) do Slavětic. …

Ale pojďme od technického značení ke stručnému laickému popisu cvičení.

Napájení elektrárny je opravdu dobře zabezpečeno a tak musí scénář cvičení přistoupit k další sérii mnoha poruch aby  se EDU ocitla v ostrovním (deficitním – energie se nedostává) režimu.

Simulace další série poruch zajistí,  že se 2. blok ocitne ve tmách.

Dnes se ale v Dukovanech necvičila obvyklá obnova napájení z Mohelna a Dalešic ale nacvičovala se spolupráce se zdrojem  ukrytým pod Vranovskou přehradou, kterou vlastní firma EoN. Cvičení ukázalo,  že i tato možnost obnovy napájení  je možná i když nezbytná komunikace zabrala asi o půl hodinu více než v případě minulých cvičení s Dalešicemi.  Výsledky cvičení zpracujeme a navrhneme zlepšení, která by dobu Black Out – bez vnějšího napájení zkrátila i v tomto případě na minimum.


Petr Spilka

Aktualizováno Pondělí, 25 Leden 2010 14:32