Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Vzácná fasáda v Židech zachráněna
Vzácná fasáda v Židech zachráněna PDF Tisk Email
Pátek, 26 Září 2014 04:32

Na židovském domě v Třebíči v ulici Leopolda Pokorného se restaurátorům podařilo dokončit první etapu obnovy klasicistní fasády. Dům s číslem popisným 53 stojí v jádru známé židovské čtvrti, která je od roku 2003 zapsána na seznamu UNESCO. Na opravu fasády přispěla Nadace ČEZ částkou 150 tisíc korun.

Jediná zcela původní fasáda v židovském městě byla v havarijním stavu. Odpadávaly z ní části ozdobných prvků, čímž docházelo k jejímu nenávratnému poškození. Restaurátorský průzkum fasády domu ukázal, že omítkové vrstvy byly postupně překryty silnou vrstvou nátěrů, a tím došlo k potlačení a deformaci plastických částí. Díky nynějšímu zásahu restaurátorů ale byly jejich původní tvary obnoveny.

Židovské město a židovský hřbitov v Třebíči jsou jedinými památkami židovské kultury mimo území Izraele, které jsou zapsány na prestižním seznamu UNESCO. Pro čtvrť jsou typické úzké uličky mezi domy, veřejné průchody, malá náměstíčka, verandy a pavlače. Čtvrť tvoří 108 dochovaných staveb a 2 stavební parcely. Výjimečné jsou dvě synagogy, židovská radnice, rabinát, chudobinec, nemocnice, škola a výrobní areál.

Na opravu klasicistní fasády s pavlačí přispěla Nadace ČEZ v rámci grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. Předkládané projekty se mohou týkat podpory dětí a mládeže, vzdělání, sportu, kultury, sociálních služeb nebo právě historie. „Židovské město je vedle Baziliky svatého Prokopa hlavním turistickým tahounem města Třebíč. Jsme rádi, že jsme mohli přispět k zachování historické architektonické památky a k dalšímu zatraktivnění jedinečné čtvrti,“ doplnila Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Jana Štefánková