Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Cenu Třebíče obdrží tři jubilanti
Cenu Třebíče obdrží tři jubilanti PDF Tisk Email
Čtvrtek, 18 Září 2014 11:08

Rada města schválila nominaci na Ceny města Třebíče. Obdržet je mají hned tři občané města, vesměs u příležitosti kulatých životních výročí. Dlužno dodat, že návrhy přišly z opačného politického spektra.

Emeritního primáře třebíčské gynekologie Miloše Chmelíčka navrhla komunistka Julie Dolejší. Je to logické, za totality byla „červená knížka“ nutnou kvalifikací na post primáře, nota bene v „rudé Třebíči“. Oddělení vedl od roku 1958 až do roku 1989. Letos v květnu se doktor Chmelíček dožil devadesáti let. Při zachování zdraví a plný energie stále ordinuje na zdravotním středisku JE Dukovany. Dodnes platí za skvělého odborníka ve svém oboru, pacientky oceňují zejména jeho lidský přístup.

Signatáře Chrty 77 Františka Sklenáře navrhl starosta Pavel Heřman (přeběhlík z HZNR!) a jeho zástupce Milan Zeibert (Břehy). V únoru letošního roku dovršil 80 let života. Svůj názor na komunistické zřízení projevil již za Pražského jara 1968 jako člen Klubu angažovaných nestraníků. Chartu podepsal v roce 1977. Pozornost StB si vysloužil aktivitami v době procesu s brněnským disidentem Petrem Cibulkou. Při četných výsleších nikdy neprozradil své podzemní kontakty. Ještě po 17. listopadu ho vyslýchala StB kvůli řečnickému vystoupení u Cyrila na Karlově náměstí.

O generaci mladší je Luboš Kressa, loni oslavil padesátiny, navržen je opět Heřmanem a Zeibertem. Také Kressa se za totality pohyboval v disentu. Angažovanost při pořádání hudebních akcí v osmdesátých letech a přátelství s Martinem „Magorem“ Jirousem mu vyneslo zaměstnání topiče a trvalou pozornost StB. A to až takovou, že v roce 1988 byl příslušníky a pomocníky surově zbit, utrpěl četná zranění na hlavě, rukou a zádech. Ani poté nepodlehl tlaku na podepis spolupráce s StB a vystěhování z republiky. V listopadu 1989 organizoval demonstrace na Karlově náměstí, zakládal v Třebíči Občanské fórum a je zakládajícím členem ODS, odkud však záhy vystoupil na protest proti nedemokratickým praktikám vedení kolem Stanislava Mastného a Jiřího Mužíka. Patnáct let organizoval v Malovaném domě výstavy moderního umění, pro Třebíč objevil francouzského malíře mistra Frantu a uspořádal mu zde výstavu. Zřídil dnes již „kulturními“ pracovníky zrušenou výstavní síň Ladislava Nováka. Z malovaného domu byl paradoxně „odejit“ současnou radní a ředitelkou městského kulturního střediska Jaromírou Hanáčkovou. Dnes se živí obchodem s obrazy.

Vyznamenaným bude cena předána na slavnostním shromáždění zastupitelů 28 října.

František Ryneš